Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Novi incident: Kamenovane kuće Srba u Hrvatskoj, policija ćuti

Novi incident: Kamenovane kuće Srba u Hrvatskoj, policija ćuti
Foto: N.N. | Novi incident: Kamenovane kuće Srba u Hrvatskoj, policija ćuti
Tanjug

ZAGREB - U subotu, u ranim jutarnjim satima, dogodio se još jedan incident usmjeren prema hrvatskim građanima srpske nacionalnosti, kada je u zaleđu Zadra, u Biljanama Donjim, uz prijetnje i vrijeđanje na nacionalnoj osnovi kamenovano više kuća Srba povratnika.

"Vlasnici su ujutro prijavili događaj nakon čega je policija izišla na teren i napravila uviđaj. Rezultate istrage još očekujemo", rekao je predsjednik Srpskog narodnog vijeća i poslanik SDS S-a Boris Milošević.

Kako saznaje hrvatski portal Novosti, napad na kuće dogodio se oko četiri ujutro, a ukućani ih zbog straha nisu napuštali sve dok nije svanulo, kada je slučaj prijavljen policiji. 

Još uvijek čekamo odgovor Policijske uprave zadarske na pitanje što se dogodilo u Biljanama i jesu li pronašli krivce, rekao je jedan od napadnutih, koji, kako se navodi, i nije bio baš raspoložen za razgovor s novinarima.

To ne čudi, pišu Novosti, s obzirom na iskustvo koje Srbi sa tog prostora imaju od prije 13 godina, kada su stanovnici obližnje Škabrnje, u kojoj žive uglavnom Hrvati, kamenovali četiri kuće u Biljanama Donjim i benzinom zapalili okućnice, pri čemu su izgorjela tri hektara suve trave i niskog raslinja. 

Policajci su tada brzo intervenisali i gotovo na djelu zatekli trojicu optuženih, a jedan je uspio da pobjegne i uhapšen je kasnije nakon što su savladali njegov otpor. 

Bili su pod uticajem alkohola. Optuženi su za krivična djela nasilničkog ponašanja, uništavanja i oštećenja tuđe stvari i narušavanja javnog reda i mira. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije