Ex -Yu

Novi detalji: Avion nije mogao da poleti bez potpisa pilota

Novi detalji: Avion nije mogao da poleti bez potpisa pilota
Foto: Tanjug | Novi detalji: Avion nije mogao da poleti bez potpisa pilota

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kazao je da je za polijetanje svakog vojnog aviona potrebno pet potpisa i da ih je vojni avion koji je danas srušen imao.

Vulin je rekao da avion prije polijetanja pregledaju inženjeri koji daju odobrenje za polijetanje vazduhoplova.

"Potrebno je pet potpisa, od toga četiri daju inženjeri i mehaničari, a peti potpis je potpis samog pilota koji kaže da je sve u redu s avionom", rekao je Vulin za RTS.

On je rekao da MiG-21 nema klasičnu crnu kutiju, ali da ima snimače parametara, koji do sada nisu pronađeni.

U padu aviona poginula su dvojica pilota, major Dejan Krsnik i kapetan prve klase Zvonko Vasiljević, a iza njih je, prema riječima Vulina, ostalo troje djece.

"Tragedija nas je pogodila, mi ćemo naravno preuzeti brigu o njihovoj deci", rekao je Vulin.

Počela istraga o padu MIG-a, formirane dvije komisije

Ministar  Vulin izjavio je večeras da su formirane dvije komisije Vojske Srbije koje na terenu istražuju uzrok nesreće kod Malog Zvornika u kojoj su, prilikom pada MIG-21, poginula dvojica pilota.

"Upravo je na terenu stručna komisija Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane koju predvodi general Aleksandar Bijelić, a formirana je i komisija od samog Generalštaba Vojske Srbije koju predvodi brigadni general Popović", rekao je Vulin.

Upitan kada se mogu očekivati prvi rezultati, ministar je rekao da neće požurivati komisije, ali da će one dati sve od sebe i da je svima interes da se što prije sazna šta se desilo.

On je naveo da svi rezultati do kojih dođu komisije dostavljaju se prvo tužilaštvu koje odlučuje o tome da li će se i kako informacije iz izvještaja distribuirati.

"Ovo je strašna tragedija koja je pogodila prijatelje i porodice pilota, ali i Vojsku Srbije i ceo naš narod. Posao pilota je uzašno težak i svaki let je smrtna opasnost, toga moramo biti svesni, to je jednostavno tako", naveo je ministar.

Vulin je kazao da u nekim ranijim vremenima po šest mjeseci nije bilo letenja, a da danas ne prođe ni dan da neko od pilota Vojske Srbije ne leti.

Podvukao je da nijedan avion Vojske Srbije ne može da poleti, a da ne dobije pet potpisa, četiri daju nadležni inženjeri i mehaničari, a peti je potpis pilota.

Ponovio je da su piloti bili na redovnom letačkom zadatak izviđanja vremena i da se to radi svaki dan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije