Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Novi spomenik Tuđmanu zamijeniće stari u Zagrebu

Novi spomenik Tuđmanu zamijeniće stari u Zagrebu
Foto: Wikipedia | Novi spomenik Tuđmanu zamijeniće stari u Zagrebu
Tanjug

ZAGREB - Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman dobiće još jedan u nizu spomenika, koji će zamijeniti postojeći kod tzv. Bandićevih fontana u Ulici Hrvatske bratske zajednice u Zagrebu.

Pet godina od prve najave zagrebački gradonačelnik Milan Bandić raspisao je konkurs za izradu i postavljanje spomenika.

Tuđmana će, prema ranijem konkursu, izraditi Kuzma Kovačić, a zamijeniće postojeći spomenik na tome mjestu, piše zagrebački tportal.

Prije postavljanja spomenika treba, kako se navodi, urediti plato i pristupnu stazu. Prema raspisanom konkursu, ti segmenti će biti izvedeni kao "montažne armirane betonske kocke, gabarita 6x6 metara, visine bruto 25 i 70 centimetara".

Kocke se slažu u kompoziciju s visinskim pomacima na način da su neke potpuno utopljene u teren, u nivou s travnjakom, a deo će biti izdignut iz terena i koristiće se kao klupe za sedenje.

Na jednoj toj kocki biće postavljen Tuđmanov citat ispisan slovima od bronze: "Možete mi, evo, uzeti slobodu, pa i život, ali ne i misao, ne i istinu, ne i moj prilog istoriji naroda kojem pripadam."

Postament spomenika biće od masivnog kamenog bloka 140x140x162 centimetra.

Predviđen je kamen cashmir white, paljen i peskareni. Na granitnom postamentu će biti brozani grb sa imenom prvog hrvatskog predsjednika, uz datum rođenja i smrti.

Spomenik će doći na mjesto granitne piramide autora Branka Silađina pod imenom "Granit koji pamti".

Gdje će biti premještena piramida, za sada, još nije poznato.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije