Ex -Yu

Novinaru zapaljeni kuća i automobil, prikuplja se pomoć

Novinaru zapaljeni kuća i automobil, prikuplja se pomoć
Foto: Perica Gunjić / Cenzolovka | Novinaru zapaljeni kuća i automobil, prikuplja se pomoć

Fondacija "Slavko Ćuruvija", koja nosi ime novinara ubijenog 1999. godine, pozvala je novinarske i nevladine organizacije i udruženja da uplatom dobrotvornog priloga pomognu novinaru portala Žig info Milanu Jovanoviću kojem su nepoznate osobe zapalile kuću i automobil.

Kako se navodi u saopštenju, cilj fondacije je da se što prije sakupi bar 100.000 dinara kako bi se Jovanoviću pružila najhitnija pomoć.

"Najurgentniji problem je to što je 70-godišnji Milan ostao bez lijekova, inhalatora i aparata za kiseonik, za koje mu je potrebno 100.000 dinara. Ima tri bajpasa i bronhijalnu astmu, zbog koje mu je aparat za kiseonik neophodan", navela je fondacija.

Nepoznate osobe bacile su molotovljev koktel u kuću novinara portala Žig info iz Grocke Milana Jovanovića u noći između u utorka i srijede. On i supruga su uspjeli da se izvuku ali su kuća, garaža i automobil u potpunosti izgorjeli.

Uplata je moguća preko platforme donacije.rs na linku https://www.donacije.rs/projekat/milanjovanovic/.

Udruženje novinara Srbije juče je pozvalo policiju i tužilaštvo da hitno ispitaju sve okolnosti pod kojima je izgorjela kuća novinara Jovanovića, da utvrde da li taj događaj ima veze sa poslom kojim se on bavi i da o tome obavijeste javnost.

Pokret slobodnih građana saopštio je da su nepoznate osobe u toku noći zapalile kuću urednika medijskog portala Žig info iz Grocke Milana Jovanovića i pucali iz vatrenog oružja ispred njegovih vrata kako bi spriječili njega i ukućane da pobjegnu iz kuće.

Foto: Perica Gunjić / Cenzolovka
Foto: Perica Gunjić / Cenzolovka

Kako se navodi u saopštenju PSG, prema informacijama Jovanovićevog advokata Nemanje Todorovića koji je i povjerenik PSG za Grocku, Jovanoviću su nepoznati ljudi u tri časa jutros zapalili kuću, razbili prozor i kroz njega ubacili molotovljev koktel, a poslije toga pucali ispred vrata kako niko ne bi mogao da pobjegne.

"Sedamdesetogodišnji Jovanović i njegova supruga su pred vatrom pobjegli kroz prozor sa druge strane kuće. Žig info je nedavno pisao o zloupotrebama predsjednika opštine Grocka, koji je iz Srpske napredne stranke. Nakon toga je, 9. oktobra, pretučen jedan od urednika Željko Matorčević, koji je poslije toga rekao da strahuje za svoj i život svoje porodice ali da će Žig Info nastaviti da se bavi istraživačkim novinarstvom", naveo je PSG.

Jedan od urednika informativnog portala Žig info iz Grocke Željko Matorčević izjavio je da su i on i njegov kolega Milan Jovanović kojem je zapaljena kuća, u više navrata prijavljivali pretnje tužilaštvu u Beogradu ali da im niko nikada nije odgovorio da li je istraga sprovedena niti da li je bilo nekih rezultata.

U izjavi agenciji Beta, Matorčević je podsjetio da su novinari tog portala i ranije dobijali prijetnje nakon pisanja o aktivnostima lokalne samouprave po pitanju gasifikacije a da je on bio i pretučen u oktobru.

"Sve mi je uništeno"

"Sve, sve… sve je uništeno, sve za šta sam 60 i nešto godina radio… Više nemam ništa", teško dišući ponavlja Milan Jovanović, penzionisani policajac i novinar iz Vrčina, mesta nadomak Beograda, dok nam pokazuje kuću u kojoj su sve sobe izgorele.

"Moja supruga je čula lupanje stakla u trenutku kada su oni razbili prozor da bi ubacili "Molotovljeve koktele". Čula je i pucnjavu posle toga… Strčala je niz stepenice, uletela u moju sobu, probudila me i izvukla napolje. U poslednjem trenutku, jer sam već počeo da se gušim", priča za portal cenzolovka.rs.

One u prizemlju, gde je on spavao, izgorele su potpuno, dve sobe na spratu prepune su pepela i dima ispod kojih se jedva naziru nagorele stvari.

Foto: Perica Gunjić / Cenzolovka
Foto: Perica Gunjić / Cenzolovka

Garaža, na koju su nepoznate osobe prošle noći bacile dva "Molotovljeva koktela", izgojrela je do temelja, zajedno sa automobilom koji je bio unutra. Još godinu dana će otplaćivati kredit za kola od kojih je ostala samo školjka.

"Nemam više ni odeću, istrčao sam iz kuće u pižami, jaknu i pantalone na meni su mi pozajmile komšije. Ništa nije ostalo. To je užas… Ničeg nema, ni ovde ni na spratu", pokazuje na svoju sobu Jovanović dok pažljivo gazi po razbacanim nagorelim ili uništenim stvarima na podu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije