Ex -Yu

Nova pravila u EU za unos i iznos gotovine (ISPRAVLJENO)

Nova pravila u EU za unos i iznos gotovine (ISPRAVLJENO)
Foto: N.N. | Novo pravilo u EU, koliko novca smije da se prenese preko granice

U cijeloj Evropskoj uniji danas na snagu stupa novo pravilo o unosu i iznosu gotovine.pravilo prema kojem svi koji ulaze u EU ili napuštaju njenu teritoriju moraju da popune gotovinsku deklaraciju ako kod sebe imaju 10.000 evra ili više u toj valuti ili protivrijednosti u drugim valutama, kao i kod drugih sredstava plaćanja kao što su putnički čekovi ili mjenice, ali i zlato.

Naime, kao i do sada svi koji ulaze u EU ili napuštaju njenu teritoriju moraju da popune gotovinsku deklaraciju ako kod sebe imaju 10.000 evra ili više u toj valuti ili protivrijednosti u drugim valutama.

Ono što je novina u odnosu na prethodna pravila jeste to da se sada gotovinom smatraju zlatne kovanice sa udjelom zlata od najmanje 90%, te zlatne poluge, zrnca i grumeni sa udjelom zlata od najmanje 95%. 

Carinska tijela takođe mogu zatražiti da se prijavi gotovina u vrijednosti od 10.000 evra ili više koja se šalje poštom, kao teret ili kurirskim službama.

Gotovinske deklaracije čuvaće se čak pet godina s ciljem praćenja koliko gotovine ulazi u Uniju i izlazi iz nje. Novo pravilo Unije već je postalo dio hrvatskog zakonodavnog sistema 7. maja ove godine, kad je i izglasan.


Napomena:

U prethodnoj verziji teksta preuzetoj sa portala "Index.hr" pisalo je da je novina kako se preko granica EU može prenijeti 10.000 evra u gotovini. Međutim, to pravilo je na snazi bilo i od ranije. Novina je da se sada gotovinom smatraju zlatne kovanice sa udjelom zlata od najmanje 90%, te zlatne poluge, zrnca i grumeni sa udjelom zlata od najmanje 95%. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije