Ex -Yu

Novosti: Tači 1. jula u Parizu traži i jug Srbije

Novosti: Tači 1. jula u Parizu traži i jug Srbije
Foto: N.N. | Novosti: Tači 1. jula u Parizu traži i jug Srbije

BEOGRAD - Politički lideri iz Prištine i Tirane prave strategiju pred zakazani sastanak s delegacijom Beograda u Parizu 1. jula, a kosovski predsjednik Hašim Tači najavljuje da će u razgovorima čiji će domaćin biti predsjednik Francuske Emanuel Makron iznijeti podršku ideji da se Preševo, Bujanovac i Medveđa, na jugu centralne Srbije, pripoje "teritoriji Republike Kosovo", pišu danas "Večernje novosti".

To bi, smatra Tači, bilo "ispravljanje istorijske nepravde".

List konstatuje da je najavljujući koncept za sastanak u parizu "Tači još jednom gurnuo prst u oko Beogradu".

"Vidim da je neophodno korigovati granicu bez uticaja na ijedan centimetar teritorije ''Republike Kosovo''. Ja sam za korekciju, ne za razmjenu, i predstaviću tu ideju i u Parizu", rekao je Tači.

Ovakav pristup kosovske strane teško da će doprineti izvlačenju dijaloga iz ćorsokaka, a što je osnovni cilj najavljenog sastanka u Parizu, dogovorenog tokom skupa u Berlinu 29. aprila, koji se završio bez konkretnih rezultata, pišu "Novosti".

Raegujući na Tačijev plan, ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je za "Novosti" da su Srbiju sa KiM 1999. godine gurali strateškim bombarderima i "tomahavk" raketama, a ne snagom razbijenih šiptarskih terorista.

"Ni tada, ni sada, Šiptari sa Tačijem i bez njega, nisu odlučivali ni o sebi ni o Srbiji. Vučić odlučuje u skladu sa interesima Srbije, a Tači kako mu se kaže. Zato i izgovara gluposti i besmislice, jer zna da ono što izgovori ne obavezuje nikog i ni na šta", kazao je Vulin.

O pripremama Prištine za samit u Parizu, Tači je u utorak razgovarao s premijerom Albanije Edijem Ramom, dok su veče prije toga predsjednik te zemlje Ilir Meta i premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj večerali u luci Drač, gdje su, kako su saopštili, razgovarali i o odnosima Beograda i Prištine i o "graničnom pitanju Srbije i Kosova".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije