Ex -Yu

"Novosti": U Hrvatskoj pod zastavom NATO pjevali o klanju Srba

"Novosti": U Hrvatskoj pod zastavom NATO pjevali o klanju Srba
Foto: Ilustracija | "Novosti": U Hrvatskoj pod zastavom NATO pjevali o klanju Srba

BEOGRAD - Vojnu vježbu povodom 10 godina članstva Hrvatske u NATO, održanu na poligonu "Eugen Kvaternik" kod Slunja, obilježio je skandal u kojem su hrvatski vojnici zajedno sa pripadnicima takozvane vojske Kosova pjevali ustaške pjesme o klanju Srba, pišu beogradske "Večernje novosti".

List navodi da se "nastup" hrvatskih i albanskih vojnika dogodio se kasno uveče 5. juna, kada su Hrvati, pod uticajem alkohola, puštali sa razglasa pjesme iz ustaške NDH, u čemu im se pridružilo i dvadesetak pripadnika oružanih snaga Kosova.

"Slavljenje ustaške i nacističke ideologije pod zastavom NATO, dešavalo se u prisustvu pripadnika Oružanih snaga BiH, koji nisu učestvovali u `ustaškom natpjevavanju`", navode "Novosti".

List piše da je jedan od oficira Oružanih snaga BiH srpske nacionalnosti snimio događaj mobilnim telefonom, ali ga je hrvatski bezbjednjak natjerao da taj snimak obriše, a o tome mu je izdao i potvrdu.

Oficir srpske nacionalnosti u sastavu trupa Oružanih snaga BiH kasnije je o cijelom događaju sastavio izvještaj, navodi list.

"Novosti" pišu da je na vojnoj vježbi učestvovalo 1.600 vojnika, uglavnom iz zemalja članica NATO, a u sastavu jedinice Oružanih snaga BiH najvećim dijelom bili su pripadnici bošnjačkog naroda, kao i jedan oficir srpske nacionalnosti.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je, povodom ovog događaja, da je za Beograd neprihvatljivo bilo kakvo pojavljivanje paravojske samoproglašenog Kosova.

List navodi da se, osim slavljenja ustaške i nacističke ideologije pod zastavom NATO, otvara još jedno pitanje - ko je odobrio pripadnicima Oružanih snaga BiH da učestvuje u manevrima pod nazivom "Momentalni odgovor" u istom stroju sa "oružanim snagama" takozvanog Kosova koje zvanično Sarajevo ne priznaje.

Bivši oficir KOS-a LJuban Karan kaže da nemili događaj u Slunju nije iznenađenje, jer između Prištine i Zagreba "postoji bratstvo po oružju", kako to govori i hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović.

"Albanci su od samog početka učestvovali u oružanoj pobuni u Hrvatskoj. Mnogi sa Kosova i Metohije postali su oficiri hrvatske vojske, a neki su dogurali i do visokih činova. Oni tamo nisu bili kao plaćenici, već su učestvovali sa snažnom i iskrenom motivacijom", navodi Karan.

List podsjeća da poligon kod Slunja, na kojem je održana vježba, nosi ime ustaškog zločinca Eugena Dide Kvaternika, koji je kao šef Ravnateljstva za javni red i sigurnost NDH, bio nadležan za rad ustaških logora u NDH i sprovođenje represalija i genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Zbog umiješanosti u ubistvo jugoslovenskog kralja Aleksandra, Francuska ga je u odsustvu osudila na smrt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije