Ex -Yu

OS BiH na vježbi "Platinasti vuk" u Bujanovcu

OS BiH na vježbi "Platinasti vuk" u Bujanovcu
Foto: mod.gov.rs | OS BiH na vježbi "Platinasti vuk" u Bujanovcu

BUJANOVAC - Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine učestvovali su od 3. do 17. juna na vojnoj vježbi "Platinasti vuk 19" u bazi "Jug" kod Bujanovca u Srbiji.

Posljednjeg dana vježbe održan je dan visokih zvanica u prisustvu načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, komandanta Kopnene Vojske general-potpukovnika Milosava Simovića i ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Kajla Skota.

Na šestoj vježbi "Platinasti vuk", osim domaćina  - Vojske Srbije i pripadnika Oružanih snaga BiH učestvovali su  i pripadnici oružanih snaga Bugarske, Italije, Mađarske, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije i Ujedinjenog Kraljevstva. Do sada je na ovim vježbama, čiji je organizator Četvrta brigada Kopnene vojske, učestvovalo više od 2.000 pripadnika iz 15 partnerskih zemalja.

Cilj vježbe bilo je uvježbavanje jedinica za učešće u multinacionalnim operacijama očuvanja mira.

Nakon prikaza, rukovodilac vježbe pukovnik Slađan Stamenković rekao je da su na poligonu "Borovac" u posljednjih 15 dana vojnici i starješine iz 10 partnerskih zemalja obučavani u taktikama, tehnikama i procedurama koje se primjenjuju u multinacionalnim operacijama.

"Na vežbi je učestvovalo 502 lica, od čega 257 iz stranih oružanih snaga. Prvi put na vežbi je učestvovala jedna jedinica iz Oružanih snaga Republike Italije. Svi su pokazali veliki profesionalizam. Iskustva i znanja koje su ovde stekli su ogromna, a pripadnici Vojske Srbije pokazali su da mogu zajedno sa pripadnicima oružanih snaga drugih zemalja ravnopravno da učestvuju u multinacionalnim operacijama, dajući time doprinos miru u svetu. Svi ciljevi vežbe u potpunosti su realizovani", poručio je pukovnik Stamenković.

Prema riječima ambasadora Skota, vježba "Platinasti vuk" iz godine u godinu je bolja, a scenarija na kojima je vježba bazirana odgovaraju realnim situacijama u kojima se mogu naći mirovne snage.

"Mirovne snage moraju poznavati interoperabilnost, znati kako da rade zajedno i da uče jedni od drugih u kratkom roku. Videli smo scenario koji obuhvata mnoge stvari koje se mogu dešavati u takvim misijama", poručio je ambasador Skot i dodao da je baza "Jug" transformisana u jednu od baza koja služi za primjer obuke mirovnih snaga u Evropi.

Danu visokih zvanica prisustvovali su i komandant Četvrte brigade Kopnene vojske brigadni general Slobodan Stopa i načelnik Uprave za obuku i doktrinu Generalštaba Vojske Srbije brigadni general Željko Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije