Ex -Yu

Obilazak tvrđava kao zajednička ponuda Hercegovine i Boke

Obilazak tvrđava kao zajednička ponuda Hercegovine i Boke
Foto: N.N. | Obilazak tvrđava kao zajednička ponuda Hercegovine i Boke

TREBINJE, HERCEG NOVI - Tvrđave iz srednjovjekovnog i austrougarskog perioda biće zajednički turistički proizvod Hercegovine i Boke, čiju bi vrijednost i vidljivost na turističkom tržištu trebalo da unaprijedi aktuelni projekat prekogranične saradnje Crne Gore i BiH, koji finansira Evropska unija.

U okviru projekta u Herceg Novom je za vikend završena višednevna edukativna radionica za turističke radnike iz Boke i Hercegovine na temu "Kreiranje doživljaja i iskustava kulture kroz turizam na primjeru tematskog proizvoda 'Putevi istorije: Austrougarske tvrđave'".

Učesnici su dobili priliku da saznaju više o novim trendovima u kreiranju kulturno-turističkih tura i tehnikama interpretativnog vođenja koje unapređuje kvalitet doživljaja i iskustava destinacije, a prezentovan je jedan od rezultata projekta - budući kulturno-turistički proizvod - tvrđave iz različitih perioda.

Crnogorski partneri će, kako je saopšteno nakon radionica, ovaj turistički proizvod u projektu ponuditi turističkom tržištu već do kraja septembra ove godine, u kome će se obilaziti tvrđave pored nekadašnje južne austrougarske granice s Kraljevinom Crnom Gorom - u Boki i Trebinju.

"Namijenjen je domaćim i inostranim posjetiocima, zaljubljenicima u vojne teme i istoriju, rekreativcima u prirodi, za koje je dosad formirano tri od ukupno pet tematskih turističkih puteva s interpretacionim tablama i turističkom signalizacijom u Boki i Trebinju", saopšteno je nakon radionica.

I partneri projekta iz Bosne i Hercegovine na sličan način valorizuju hercegovačko srednjovjekovno civilno i vojno graditeljsko nasljeđe, a vidiljivost zajedničkog proizvoda, kojim će upravljati lokalne turističke organizacije Boke i Hercegovine, marketinški će biti ojačana zajedničkom turističkom brošurom, veb-sajtom i mobilnom aplikacijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije