Ex -Yu

Četvrt vijeka od početka NATO agresije: "Nevina krv postala zalog naše nade i seme spasa"

Četvrt vijeka od početka NATO agresije: "Nevina krv postala zalog naše nade i seme spasa"
Foto: Tanjug | Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve NATO agresije u Prokuplju

PROKUPLJE - U Prokuplju je večeras, u prisustvu predsjednika Republike Srpske i Srbije Milorada Dodika i Aleksandra Vučića, kao i Njegove svetosti patrijarha srpskog Porfirija, počela državna manifestacija obilježavanja Dana sjećanja na ubijene u NATO agresiji, povodom 25 godina od početka bombardovanja SR Jugoslavije (SRJ).

Anđelka Tošović: Vreme prolazi, ali rane na duši ne zarastaju

Anđelka Tošović, sestra najmlađe žrtve bombardovanja, jedanaestomjesečne djevojčice Bojane Tošović, rekla je da "vreme prolazi, ali da rane na duši ne zarastaju".

Anđelka je rođena tokom bombardovanja, a u agresiji NATO-a je izgubila i sestru i oca.

"Prošlo je 25 godina od kada su mog oca i moju sestru odnele ptice i oni su napustili ovaj svet. Ja ih nisam upoznala. Bila sam u majčinoj utrobi te tužne večeri 11. aprila 1999. godine. Bila je Velika subota. Moja porodica se spremala za naš veliki praznik, Vaskrs. Trebalo je da to bude njihov prvi zajednički praznik. Ali niko nije ni slutio da će biti poslednji i da će svakog sledećeg biti knedla u grlu moje majke i suze na njenom licu. Tako je i sada, posle 25 godina. Vreme prolazi, ali rane na duši ne zarastaju", rekla je Anđelka.

Nije, kaže, ni na koga ljuta i nikoga ne mrzi, i ne želi nikome zlo, čak ni onima koji su zlo nanijeli njoj i njenojh zemlji.

"Nisam ja ni na koga ljuta zbog toga što mi fali deo duše u životu. I ne, nikoga ne mrzim i ne želim nikome zlo, čak ni onima koji su ga naneli meni i mojoj porodici, našoj zemlji. Verujem da se dobrotom rađa ljubav i da je Bog jedini i najmerodavniji sudija i da će zalečiti suze i bol svih majki, očeva, braća i sestara, svih ranjenih duša u ovoj zemlji, a mnogo nas je", poručila je Anđelka.

Patrijarh Porfirije: Pamtimo prošlost, živimo sadašnjost 

Patrijarh srpski Porfirije poručio je da je "nevina krv koja je pala pre četvrt veka širom zemlje postala zalog naše nade".

"Srećan sam čovek, radostan kao pravoslavni Srbin, blagosloven kao sveštenik, jer nikakav ultimatum nije pokolebao moj narod da odustane od ljubavi Boga i bližnjeg. Iako je cena takvog opredeljenja vrlo skupa, ona je istovremeno i zalog opstanka i trajanja, ne samo na geografskim mapama, nego i u večnosti. Zar i mala Milica Rakić i Topličanin Boban Nedeljković i ostalih 11 vojnika postradalih u kasarni u Kuršumliji, i svi stradali nisu stajali na istoj strani - strani nevine žrtve? Nevina krv koja je tad pala širom zemlje, postala je zalog naše nade i seme spasa", rekao je Porfirije.

Ukazao je da su naš orijentir i mjerilo sveti mučenici koji su ostali dosljedni sebi i vrijednosnom sistemu koji nema alternativu.

"Zato, i pored činjenice da smo izgubili najmilije, naše poverenje u Boga čini da glavni osećaj koji nas obuzima nije neutešna žalost i nenadoknadivi gubitak nego najdublje saznanje i uverenje da smo imali, imamo, i imaćemo najdostojnije među nama, koji ni za šta nisu hteli i neće da zamene svoju žrtvu za egzekutorske privilegije", istakao je patrijarh Porfirije.

"Pamtimo prošlost, živimo sadašnjost koja nam je data i odlučno gledamo i idemo u budućnost", poručio je patrijarh srpski Porfirije.

Na skupu na Trgu Topličkih junaka prisustvuju, između ostalih, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, premijer Srpske Radovan Višković, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić, ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, ministar kulture Srbije Maja Gojković, te brojni građani.

Skup je počeo pomenom svim žrtvama koji predvodi patrijarh Porfirije uz sasluženje episkopa i sveštenstva SPC.

NATO bombardovanje SRJ počelo je 24. marta 1999. godine u 19.55 časova, a prve rakete pale su na kasarnu u Prokuplju kada je poginuo prvi vojnik Boban Nedeljković.

Iste večeri krstareće rakete pogodile su podzemni bunker u Kuršumliji, a živote je tada izgubilo 11 vojnika.

Prema podacima Ministarstva odbrane Srbije tokom vazdušne agresije NATO-a ubijen je 1.031 pripadnik Vojske i policije.

Procijenjeno je da je poginulo 2.500 civila, među njima 89 djece, ranjeno oko 6.000 civila, od kojih 2.700 djece, kao i 5.173 vojnika i policajaca, 25 osoba se vodi kao nestalo.

U bombardovanju je uništeno i oštećeno 25.000 stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga.

Oštećeno je 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dječjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok je 38 razoreno. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije