Ex -Yu

Od groznice zapadnog Nila jedna osoba preminula u Srbiji

Od groznice zapadnog Nila jedna osoba preminula u Srbiji
Foto: Ilustracija | Od groznice zapadnog Nila jedna osoba preminula u Srbiji
Srna

BEOGRAD - U Srbiji je evidentirano 29 oboljelih od groznice zapadnog Nila, a jedna osoba je preminula zbog komplikacija koje se mogu dovesti u vezu sa tom groznicom, saopšteno je danas iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut".

"Registrovan je jedan slučaj sa smrtnim ishodom u Novom Sadu, kod osobe muškog pola, starosti 84 godine (sa pridruženim hroničnim oboljenjem) koji se može dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice zapadnog Nila", navodi se u saopštenju.

Oboljelo je 19 muškaraca i 10 žena, starosti od 31 do 84 godine, a 24 njih je sa hroničnim oboljenjima.

Najveći broj oboljelih je sa prostora Južnobanatskog okruga i Beograda, po deset osoba, a iz Južnobačkog okruga je oboljelo šest osoba, navedeno je na sajtu "Batuta".

Na području Sremskog okruga registrovane su dvije osobe oboljele od groznice zapadnog Nila, a na području Podunavskog okruga jedna.

Infekcija virusom zapadnog Nila, sezonskog oboljenja koja se prenosi ubodom zaraženog komarca, u Srbiji je prvi put registrovana krajem jula 2012. godine.

Dosadašnja iskustva pokazuju da prvi oboljeli bude registrovan uglavnom u drugoj polovini jula, a najveći broj oboljelih se prijavljuje tokom avgusta.

Kod većine zaraženih, u 80 odsto slučajeva, ne javljaju se nikakvi znaci bolesti, dok kod 20 odsto inficiranih simptomi podsjećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom temperature, glavoboljom, bolom u grlu, leđima, mišićima, zglobovima i umorom.

Kod malog broja osoba, svega 0,1 odsto, javljaju se teže komplikacije kao što su meningitis ili encefalitis.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije