Ex -Yu

Odbijen Šarićev zahtjev za izuzeće sudije, dobio i branioca

Odbijen Šarićev zahtjev za izuzeće sudije, dobio i branioca
Foto: Arhivska fotografija | Odbijen Šarićev zahtjev za izuzeće sudije, dobio i branioca

BEOGRAD - Predsjednik Višeg suda u Beogradu odbio je novi zahtjev optuženog Darka Šarića za izuzeće sudije Siniše Petrovića, predsjednika Sudskog vijeća koje Šariću sudi za pranje novca u Srbiji, a koje ga je u decembru prošle godine osudilo na 15 godina zatvora zbog krijumčarenja kokaina.

Sud je takođe postavio Šariću branioca po službenoj dužnosti, pošto je Šarić prošle sedmice otkazao punomoćja svim svojim izabranim advokatima, rečeno je Tanjugu u sudu.

To znači da bi Šariću uskoro trebalo da bude zakazan nastavak suđenja koje je u završnoj fazi.

Međutim, iz prakse je poznato da advokat koji se naknadno uključuje u predmet mora da se sa slučajem detaljno upozna, a ovaj postupak traje skoro devet godina, pa se očekuje da novi branilac traži vrijeme za pripremu odbrane i završnih riječi, čime se odlaže i donošenje prvostepene presude.

Šarić je prošle sedmice povukao punomoćje nekolicini svojih branilaca, bez čijeg prisustva suđenja ne mogu da se održavaju jer je po zakonu prisustvo branioca obavezno.

Šariću ovo nije prvi put da otkazuje punomoćje advokatima.

On je i prošle godine otkazivao pa vraćao punomoćja svojim advokatima kada je, kako je tada rekao, takođe bio revoltiran radom Sudskog vijeća u postupku za šverc kokaina, a isto vijeće mu sudi i u ovom postupku za pranje para.

Zbog organizovanja grupe za krijumčarenje kokaina Šarić je u decembru 2018. osuđen na 15 godina zatvora, a sada je u toku drugostepeni postupak po žalbama tužilaštva i odbrane.

Pored Šarića, za pranje para u Srbiji ubacivanjem "prljavog novca" u legalne tokove optuženo je još 16 osoba.

Tužilaštvo tvrdi da su Šarić i ostali oprali oko 22 miliona evra, zarađenih prodajom kokaina, a optuženi su to negirali.

Prema navodima optužnice za pranje para, novac od prodaje kokaina koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike prebacivan je u Srbiju preko ofšor kompanija i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka.

Ova sredstva korištena su za privatizaciju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta.

Novac je, između ostalog, ulagan i u novosadski "Putnik", "Mitrosrem" iz Sremske Mitrovice, "Palić" iz Subotice, brojne nekretnine na Zlatiboru.

Optuženi se međutim brane da su investirali u preduzeća i zemljišta, ali i da je riječ o legalno zarađenom novcu.

Pored Šarića u ovom slučaju optuženi su Nebojša Jestrović, Andrija Krlović, Predrag Milosavljević, Radovan Štrbac, Zoran Ćopić, Marinka Vučetić, Dubravka Štrbac, Stevica Kostić, Boban Stojiljković, Bojan Stanojković, Erdin Aguš, Goran Vučković, Nebojša Spasić, Nemanja Krstajić, Goran Bogdanović i Marko Dabović.

Šarić se nakon višegodišnjeg bekstva, 18. marta 2014. godine predao srpskim vlastima, nakon čega je uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije