Ex -Yu

Odbijeno izručenje Morine Srbiji

Odbijeno izručenje Morine Srbiji
Foto: N.N. | Odbijeno izručenje Morine Srbiji

BEOGRAD - Hrvatski ministar pravde Dražen Bošnjaković, odbio je da da saglasnost za izručenje Ismaila Morine Srbiji, iako je hrvatsko pravosuđe još u septembru prošle godine utvrdilo da su ispunjeni zakonski uslovi za njegovu ekstradiciju Beogradu.

Morina je zbog toga nedavno prebačen u Italiju, gd,e prema pisanju albanskih medija ima boravište i tamo se nalazi u pritvoru, a Srbija najavljuje da će i od te države tražiti njegovo izručenje.

Ministarstvo pravde Srbije je obavešteno da hrvatski ministar nije dao saglasnost za izručenje Morine, rečeno je Tanjugu u tom Ministarstvu, koje je, inace, informaciju da je Morina u Italiji i da je lišen slobode dobilo od Interpola.

Ministarstvo pravde je najavilo da će tražiti od Italije njegovo izručenje.

Pravosnažnu odluku o ispunjenosti uslova za izručenje Morine Srbiji Vrhovni sud Hrvatske doneo je 5. septembra, nakon čega su spisi predmeta prosleđeni ministru Bošnjakoviću.

Srbija traži Morinu zbog krivičnog djela izazivanje vjerske, rasne i nacionalne mržnje jer je na utakmici reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu 2014. godine pustio dron sa zastavom "Velike Albanije".

Protiv njega je tim povodom u toku istraga u Višem tužilaštvu u Beogradu.

On je u junu 2017. bio uhapšen u Dubrovniku po sprskoj potjernici i do prebacivanja u Italiju bio je u ekstradicionom pritvoru.

Od početka ekstradicionog postupka Morina se protivio izručenju, dok su albanske diplomate i političari vršili pritisak da se ono odbije.

U detaljnom obrazloženju svoje pravosnažne odluke Vrhovni sud Hrvatske je naveo da nema objektivnih okolnosti koje bi ukazivale da nisu ispunjeni uslovi za izručenje.

"U konkretnom slucaju, iz svih okolnosti ne može se opravdano pretpostaviti da će izručenik u Republici Srbiji, samo zbog toga što je Albanac i zbog svojih političkih uverenja biti diskriminiran tokom suđenja, odnosno da će mu zbog toga položaj biti otežan", navodi se u odluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije