Ex -Yu

Odbor SANU podržao izmjene zakona o službenoj upotrebi ćirilice

Odbor SANU podržao izmjene zakona o službenoj upotrebi ćirilice
Foto: N.N. | Odbor SANU podržao izmjene zakona o službenoj upotrebi ćirilice

BEOGRAD - Odbor Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) za standardizaciju srpskog jezika podržao je prijedlog izmjena i dopuna Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma koji je upućen Vladi Srbije, saopšteno je danas iz SANU.

Predsjednik Odbora Sreto Tanasić naveo je da postojeći zakon u pogledu statusa srpskog jezika i ćirilice nije usaglašen sa aktuelnim Ustavom Srbije, koji određuje službenu upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, a da je izmjenama i dopunama zakona to urađeno.

"Ćirilica je u ovom zakonu kvalifikovana kao službeno matično pismo srpskog jezika. Odredbama ovog zakona ćirilici se obezbeđuje status koji joj pripada kao pismu većinskog naroda u Republici", rekao je Tanasić.

On je u saopštenju istakao i da je izmjena i dopuna Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma bila neophodna i zbog njegovog usaglašavanja sa Evropskom poveljom o regionalnim i manjinskim jezicima, koje je Srbija, kao dio SR Jugoslavije ratifikovala 2005. godine.

Morale su biti ukinute i nelogičnosti u kaznenim odredbama u važećem tekstu zakona, gdje one nisu predviđene za nepostupanje u skladu sa članovima koji regulišu upotrebu službenog jezika i matičnog pisma, a jesu kada je riječ o članovima koji se bave službenom upotrebom jezika i pisma nacionalnih manjina, ukazao je Tanasić.

On je dodao i da je izmjenama i dopunama zakona predviđeno i formiranje savjeta za srpski jezik u okviru Ministarstva kulture i informisanja.

"Sve navedeno pokazuje da su izmene i dopune Zakona o jeziku i pismima bile neophodne i da ih treba pozdraviti, jer, osim što ispravljaju neusaglašenost postojećeg zakona sa Ustavom, one se zasnivaju na proverenim vrednostima o službenoj upotrebi jezika i pisma u gotovo svim evropskim državama", kaže on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije