Ex -Yu

Pratite nas na Google news

"Odbrana slobode" – vojni spektakl i na zemlji i na nebu

"Odbrana slobode" – vojni spektakl i na zemlji i na nebu
Foto: Tanjug | "Odbrana slobode" – vojni spektakl i na zemlji i na nebu
N.N.

NIŠ - Na prikazu sposobnosti vojske i policije u Nišu "Odbana slbode" učestvuje 4.000 vojnika, 300 vozila i 40 letjelica.

11.24 – Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio današnji prikaz ocjenom "vrlo dobro". Zahvalio je pripadnicima vojske i policije koji su "na impresivan način obilježili Dan pobjede i pokazali kako se vraća dug onima koji su stvorili slobodu". 

12.14 – Tradicionalno, Garda Vojske Srbije izvodi egzercir koji publika prati s velikom pažnjom.

Foto:rts
Foto:rts

12.11 – Slika iznad Niša je veličanstvena jer uporedo sa prolaskom tenkova Vojske Srbije nalijeću avioni "mig 29".

12.06 – Borbena vozila pješadije prošla su Bulevarom Nikole Tesle u Nišu. Među njima su tenkovi Vojske Srbije M-84 a veliki aplauz publike izazvao je prolazak modernizovanog tenka T-72.

Foto:rts
Foto:rts

12.00 – Publika usmjerila pogled ka nebu gde su se pojavili školski avioni "lasta" i školsko-borbeni avioni "supergaleb g4". Preletjeli i jurišni avioni "orao". 

Foto:rts
Foto:rts

11.58 – U oklopnim vozilima iz razvoja "lazar 3" nalaze se vojnici opremljeni najsavremenijom opremom po projektu "1500 plus".

11.57 – Podešalon savremenih artiljerijskih oruđa u svom sastavu ima "šumadiju", "noru b52" i "alas". 

11.53 – Podešalon 250. raketne brigade predstavio se sistemom "neva" kojim su 199. godine oboreni avioni F-117 i F-16. Tu je i sistem "kub".

11.50 – U sastavu podešalona artiljerijskih jedinica najveću pažnju privukla je samohodna haubica "nora". Ističe se i lanser raketa "oganj". 

11.46 – Motorizovani ešalon počeo nastupom podešalona motocikala i kvadova kao i podešalona borbenih vozila MUP-a.

11.43 – Pažnju publike privukli su helikopteri Vojske Srbije Mi-8, Mi-17, i "gazela".

11.35 – Počeo i defile pripadnika vazduhoplovstva. Prvo su proletjeli helikopteri među kojima su bile letejlice Mi-35 iz sastava vazduhoplovnih snaga Ruske federacije. Nakon toga, na nebu su se pojavili helikopteri MUP-a RS.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Rusi i Grci uz Srbiju na paradi

Predstavnici Rusije na paradi u Nišu su izaslanik odbrane pukovnik Andrej Sobakin i komandant zapadnog vojnog okruga general Aleksandar Žuravljov.

Foto: Sputnik
Foto: Sputnik

11.28 – Nastupili podešalonn Centra za osnovnu policijsku obuku Sremskoj Kamenici, podešalon veterana MUP-a, podešalon kadeta Vojne akademije, podešalon Žandarmerije, podešalon konjanika. defilovali i podešaloni pripadnika izvičakih četa Druge, Treće i Četvrte brigade KV i podešaloni Vojne policije kao i Specijalne brigade.

11:25 Trenutno ulicama Niša prvi put marširaju ratni veterani

11:23 Krenuo motorizovani i pešadisjki ešalon. Komandant motorizovanog ešalona je brigadni general Zoran Nasković.

11:17 Pogled ka nebu: Pripadnici 63. Padobranske brigade otvorili paradu

 

11.14 – Brigadni general Vladeta Baltić raportirao predsjedniku Republike čime je prikaz počeo. Na početku skokovi sa visine od 2.000 metara pripadnika 63. padobranskog bataljona.

11.10 – Komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović najavljuje šta će biti prikazano. Srpski vojnici i policajci danas koračaju napred istim duhom borbenosti, junaštva, pobjede i slave kao i njihovi preci, poručio je Simović.

11:04 Himnom i predajom raporta vrhovnom komndantu VS Aleksandru Vučiću počela vojna parada

11:01 Stigao i ruski senator Konstantin Kosačov

11.00 – Fanfarama najavljen dolazak predsjednika Srbije i vrhovnog komandanta VS Aleksandra Vučića. Prije prikaza intonirana je himna "Bože pravde". Predsjednik pozdravio počasnu četu garde.

10:52 Građani aplauzom pozdravili dolazak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika

 

Program prikaza obuhvata svečani defile pješadijskog ešalona, defile motorizovanog ešalona, nalet vazduhoplovnog ešalona i padobranski desant.

U Nišu će građani moći da vide borbena vozila pješadije, tenkove, borbena vozila "hamer", artljerijske sisteme "oganj", borbena vozila "lazar", artiljerijska oruđa "nora", PVO sisteme, oklopna vozila žandarmerije, policijska vozila, sredstva iz razvoja preduzeća Odbrambene industrije Srbije "šumadija", "alas", "miloš", "oganj modularni", "oganj digitalni", "pasars" i savremeno naoružanje i opremu po projektima "1500" i "1500 plus".

U Niš je stigla i modernizovana verzija ruskog tenka T-72 B3. Posada kaže da je to jedan od najboljih tenkova na svijetu.

Najavljeno je da će biti predstavljena i dva helioptera Mi-35.

Za pripremu, organizovanje i izvođenje prikaza odgovoran je komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, komandant prikaza je zamjenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić, dok je u ime MUP-a odgovoran komandant Žandarmerije pukovnik policije Dejan Luković.

Uoči prikaza, predsjednik Aleksandar Vučić je rekao da je stanje i opremljenost Vojske Srbije i policije neuporedivo bolje, dodajući da će se na tome još raditi.

(rts)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije