Ex -Yu

Odgođena vojna vježba kod Knina zbog smrti češkog dječaka

Odgođena vojna vježba kod Knina zbog smrti češkog dječaka
Foto: Hrvatski planinarski savez | Odgođena vojna vježba kod Knina zbog smrti češkog dječaka

Ministarstvo odbrane potvrdilo je za RTL da se odgađaju ovosedmične vojne vježbe na poligonu "Josip Markić" kod Knina, poznatijem kao Crvena zemlja, a sve zbog tragedije u kojoj je poginuo dječak iz Češke.

Zato je odgođena i vojna vježba koja je najavljena od danas do 27. juna.

"Iako se nakon svake vojne vježbe koja uključuje bojevo gađanje posvećuje posebna pozornost pronalasku neeksplodiranih sredstava i provodi se pirotehnička sanacija terena, iznimno je odlučeno da se hitno napravi dodatna kontrola i utvrdi trenutačna razina zagađenosti minsko-eksplozivnim sredstvima cjeline 3 (područje ciljeva gdje se provode bojeva gađanja) na vojnom poligonu 'Josip Markić'.

Budući da će pirotehničari raditi dodatni pregled i uzorkovanje terena na cjelini 3, sve planirane aktivnosti obuke s bojevim streljivima koje su se trebale provesti ovaj tjedan odgođene su za iduće razdoblje", rekli su iz MORH-a za RTL.

Pritom, postaviće se i dodatne ploče upozorenja.

Trenutno je šest ploča upozorenja koje na hrvatskom i engleskom jeziku govore da je cjelina 3 opasno područje te da se ulazi na sopstvenu odgovornost i da je moguće naići na neeksplodirana sredstva, prenosi Index.

Podsjetimo, otac 9-godišnjaka je uprkos upozorenju na tablama s tog poligona uzeo eksplozivno sredstvo koje se aktiviralo kada je porodica stala kod Obrovca.

Dječak je poginuo, a njegova majka i porodična prijateljica su teško povrijeđene. Čeha terete za teško krivično o djelo protiv opšte bezbjednosti, a slučaj je prepušten Češkoj.

Nakon tragedije u Obrovcu MORH je najavio dodatne table s upozorenjima uz postojeće. Pirotehničari će pregledati teren koji je označen kao zona prelaska na sopstvenu odgovornost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije