Ex -Yu

Odgođeno suđenje za ubistvo Olivera Ivanović

Odgođeno suđenje za ubistvo Olivera Ivanović
Foto: Ilustracija | Odgođeno suđenje za ubistvo Olivera Ivanović

PRIŠTINA - Saslušanje pred Specijalnim sudom u Prištini šestoro Srba optuženih za učešće u ubistvu predsjednika Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" (SDP) Olivera Ivanovića danas je odgođeno za 11. februar naredne godine.

Predsjedavajući sudskog vijeća Valjon Kurtaj uvažio je primjedbe advokata odbrane optuženih da postupak treba da bude odgođen jer je u petak, 27. decembra, odbrani stigla izmijenjena optužnica koja nije prevedena na srpski jezik.

Dobrica Lazić, advokat sekretarice SDP-a Silvane Arsović, rekao je Srni da je tužilac naložio da prevod bude urađen u što kraćem roku i da je tužilaštvo obavezno da svim advokatima spise predmeta dostavi na srpskom jeziku.

"Predlog za odlaganje pripremnog prvog ročišta dao je advokat Faruk Korenica, navodeći da ni prva, kao ni dopunjena, izmijenjena optužnica nije prevedena na srpski jezik", dodao je Lazić.

Jedan od optuženih Nedeljeko Spasojević rekao je pred sudskim vijećem da je podnio zahtjev za premještaj u zatvor u Kosovskoj Mitrovici, ali da je dobio obrazloženje da zbog njegove bezbjednosti "nije dobro da bude prebačen".

Specijalno tužilaštvo Kosova prvu optužnicu protiv šest osoba za umiješanost u ubistvo Ivanovića podiglo je 2. decembra, a ona je advokatima odbrane uručena sredinom mjeseca.

Optuženi su Marko Rošić, policajci Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković, Rade Basara i Žarko Jovanović, te Silvana Arsović.

Tužilaštvo im stavlja na teret učešće u organizovanju organizovane kriminalne grupe, teško ubistvo, zloupotrebu službenog položaja, podršku u izvršenju krivičnog djela, neovlašćeno posjedovanje i upotrebu oružja, odavanje službene tajne, zloupotrebu zvanične dužnosti u saizvršilaštvu i manipulaciju dokazima.

Na spisku osumnjičenih nalaze se i potpredsjednik Srpske liste Milan Radojičić, biznismen Zvonko Veselinović i komandir Kosovske policijske službe za region sjever Kosova Žaljko Bojić.

Za njima je raspisana međunarodna potjernica, a tužilaštvo ih tereti da su počev od 2011. godine formirali kriminalnu grupu.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara 2018. godine ispred sjedišta SDP u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije