Ex -Yu

Oglasila se Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope nakon glasanja o samoproglašenom Kosovu

Oglasila se Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope nakon glasanja o samoproglašenom Kosovu
Foto: Screenshot/Facebook/Council of Europe | Oglasila se Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope nakon glasanja o samoproglašenom Kosovu

STRAZBUR - Parlamentarna Skupština Savjeta Evrope saopštila je večeras da se uz preporuku da se takozvanom Kosovu odobri da postane član Savjeta Evrope odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, među kojima bi formiranje Zajednice srpskih opština trebalo da bude kao postpristupna obaveza.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope ocijenila je da bi formiranje Zajednice srpskih opština bio "važan korak" da se obezbijedi zaštita prava Srba, dok je kao "veliki iskorak" pozdravila sprovođenje presude tzv. ustavnog suda u Prištini u slučaju manastira Visoki Dečani.

Skupština priznaje da je aplikacija podnijeta u "okolnostima bez presedana" s obzirom na to da jedan broj država članica SE ne priznaje samoproglašeno Kosovo kao državu, te je pozvala na "diplomatiju, dijalog i kompromis", prenosi Srna.

Komitetu ministara Savjeta Evrope je upućen poziv da obezbijedi da članstvo takozvanog Kosova bude "bez prejudiciranja stavova pojedinih država članica u pogledu državnosti Kosova".

U saopštenju se navodi i da bi članstvo u Savjetu Evrope pomoglo samoproglašenom Kosovu da se "pozabavi otvorenim izazovima i pitanjima koja izazivaju zabrinutost".

Zahtjev Prištine biće odobren ukoliko dobije dvotrećinsku većinu glasova ministara ili ambasadora koji će ih predstavljati na sastanku Komiteta ministara, koji bi trebalo da se održi od 16. do 17. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije