Ex -Yu

Oglasile se ambasade Finske i Švedske nakon Milanovićeve izjave

Oglasile se ambasade Finske i Švedske nakon Milanovićeve izjave
Foto: Tanjug/Arhiva | Oglasile se ambasade Finske i Švedske nakon Milanovićeve izjave
Tanjug

SARAJEVO - Šef misije u Ambasadi Finske zadužen za Hrvatsku i BiH nije htio da komentariše izjave hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića o mogućoj blokadi ulaska te zemlje u NATO, dok iz Ambasade Švedske u BiH kažu da je Švedska aktivna zemlja partner NATO-a s kojim ima duboku saradnju i da nastavljaju i dobru saradnju s Hrvatskom na bilateralnom planu i unutar Evropske unije.

"Kao rezultat ruske agresije na Ukrajinu, promijenila se bezbjednosna politika u Evropi i svijetu. Vlada Švedske je zato 16. marta odlučila da sprovede dodatnu analizu bezbjednosne politike, u raspravama sa svim parlamentarnim strankama, što uključuje i pitanje NATO-a", rekli su iz Ambasade Švedske u Sarajevu i dodali:

"Rezultati vijećanja biće objavljeni 13. maja i biće javno dostupni. U skladu s tim, Švedska nije podnijela prijavu za članstvo u NATO-u".

Što se tiče pridruživanja Finske NATO-u, šef misije je rekao da se u javnom i političkom životu o tome ozbiljno raspravlja, te da će odluku donijeti u maju, a u junu je predstaviti na samitu u Madridu.

Dodao je da, prema posljednjem istraživanju, 60 odsto Finaca podržava NATO put.

Kada je o izmjenama Izbornog zakona BiH riječ, kažao je da intenzivno prate situaciju i da su stava da izbori moraju biti održani prema pravilima usklađenim sa svim pravnim preporukama.

Sarajevska N1 je prenijela da NATO nije htio da komentariše izjavu Milanovića i da su ih uputili na vlasti u Hrvatskoj.

Milanović je ranije danas izjavio da hrvatski sabor treba da blokira ulazak Finske i Švedske NATO-u zahtjevom da se u BiH usvojene izmjene Izbornog zakona.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije