Ex -Yu

Olupine njemačkih brodova iz Drugog svjetskog rata izronile iz Dunava

Olupine njemačkih brodova iz Drugog svjetskog rata izronile iz Dunava
Foto: Print Screen | Olupine njemačkih brodova iz Drugog svjetskog rata izronile iz Dunava

Najgora suša u Evropi u posljednjih nekoliko godina dovela je moćnu rijeku Dunav na jedan od najnižih nivoa u posljednjih sto godina, otkrivajući olupine desetine njemačkih ratnih brodova natovarenih eksplozivom, potopljenih tokom Drugog svjetskog rata u blizini lučkog grada Prahova.

Flota nacističke Njemačke potopila je duž Dunava 1944. godine stotine svojih brodova dok su se povlačili pred jedinicama Crvene armije. Ova brodovi do danas ometaju riječni saobraćaj kada je vodostaj nizak, piše RTS.

Međutim, ovogodišnja suša, koju naučnici smatraju posljedicom globalnog zagrijavanja, otkrila je više od 20 olupina ratnih brodova na dijelu Dunava u blizini Prahova u Istočnoj Srbiji. U mnogima je još uvijek na tone municije i eksploziva i predstavljaju opasnost za brodare.

"Pri povlačenju nemačke ratne flote iz Crnog mora, negde na sredini puta prema Crnom moru između Rumunije i Bugarske, naišla je prva nemačka flota, ne znajući da im je zaprečen put prema Crnom moru, tako da se od sto brodova koji su krenuli sa Crnog mora dostigli brojku od 174 broda. Onda su prikupljali u svim mestima, jer su i Rumuni i Bugari bili na strani Nemačke u ono vreme, i otprilike je dovde doplovilo oko 200 brodova", objašnjava u izjavi za Rojters Velimir Trajilović, penzioner iz Prahova koji je napisao knjigu o ovim brodovima.

Razasuti preko korita Dunava, neki od brodova i dalje imaju kupole, komandne mostove, slomljene jarbole i uvrnute trupove, dok drugi leže uglavnom potopljeni među pješčanim sprudovima.

"Nemačka flotila je iza sebe ostavila veliku ekološku katastrofu koja preti nama, stanovnicima Prahova, već 78 godina", dodaje Trajilović.

Kod Prahova, neke od ovih olupina suzile su plovni put na ovom dijelu Dunava na samo 100 metara sa mogućih 180.

"Mi ovde sigurno imamo oko 10.000 eksplozivnih naprava. Ne znamo u kakvom su stanju i da li mogu da eksplodiraju ili ne. Ali ako jedna eksplodira, onda možete da pretpostavite šta nas čeka", zaključuje Belimir Trajilović.

Vlada Srbije je u martu raspisala tender za izvlačenje olupina i uklanjanje municije i eksploziva. Troškovi operacije procijenjeni su na 29 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije