Ex -Yu

Opasni izazovi među osnovcima: Vozač kamiona umalo pregazio djevojčicu, ona se smijala

Opasni izazovi među osnovcima: Vozač kamiona umalo pregazio djevojčicu, ona se smijala
Foto: Lê Minh/Pexels | Opasni izazovi među osnovcima: Vozač kamiona umalo pregazio djevojčicu, ona se smijala

Jedna učenica osnovne škole umalo je poginula 10. decembra na kružnom putu u Čačku, gdje se zbog "izazova", takmičenja koje djeca snimaju i potom kače na društvene mreže, našla pred samim točkovima kamiona.

Ovu užasnu scenu prepričala je sugrađanka Slavica D. i apelovala na roditelje da obrate pažnju.

"Apelujem na roditelje da kontrolišu sadržaje koje njihova dkeca gledaju i izazove koje sprovode sa svojim vršnjacima. Na kružnom putu, grupa đaka osnovno školskog uzrasta, juče se takmičila ko će pretrčati ulicu dok kolona prolazi, tako da ih kamion ne zgazi. Scena je užasna, gdje je čovjek koji je vozio normalnom brzinom mogao nedužan da usmrti djevojčicu. Prestravljen je stao dok se ona smijala", napisala je Slavica D.

Užasnuta onim što je vidjela, ona je dodala da je "nedužan čovek mogao uskratiti svoju porodicu svog prisustva".

"Kako bi on dokazao da je nedužan, ko bi ga zaštitio, kako bi objasnio tim roditeljima da se dijete bacilo pred kamion dok su je vršnjaci podržavali u izazovu", pita se ova žena.

Komentari koji su usledili takođe su zastrušujući i potvrđuju da je ovaj izazov zapravo masovan. Jedna žena je navela da su se njoj isprečila deca od svega 10,11 godina koja su radila sklekove nasred kolovoza.

"Bila sam svjedok sličnog. Prije možda dva-tri mjeseca vozila sam auto. Dvojica dečaka su išla sredinom ulice, i dok sam se približavala jedan dječak je legao nasred ulice i počeo da radi sklekove. Ta djeca su išla iz škole, možda su peti, šesti razred. Strašno za gledati dokle su djeca spremna da idu", napisala je ona.

U drugom komentaru navedeno je da su dve devojčice, prvo jedna, pa druga, legle preko pješačkog prelaza i snimale se.

Sociološkinja Jelena Radović upozorava da mladi stalno pomijeraju granice kad je riječ o opasnim izazovima na društvenim mrežama, a da konstatno pomijeranje granica govori da granicu više i nemamo.

"Izgubila se granica između toga šta je igra, a šta je izazov. Igra ima potpuno drugu konotaciju. Igra bi bila da se takmiče ko će koga više da nasmije, ko će da ispriča duhovitiji vic, ko će da napravi ukusniji smuti... Međutim, tinejdžeri žele veću popularnost i na najrazličitije načine pomijeraju granice na negativnu stranu. Sve se svodi na to: koja je sljedeća opasnija stvar koju ćemo uraditi", ističe Radović.

Kako objašnjava, roditelji treba budu upoznati sa tim šta se dešava na društvenim mrežama da bi uopšte mogli da komuniciraju sa djecom o tome.

"Ne bi bilo loše da se angažuju influenseri koji će govoriti da su te stvari pogrešne, kao što su to Nijemci uradili, da šalju dobre i kvalitetne poruke. Ipak su influenseri uzori mladima, a ako imate vojsku kvalitetnih uzora i idola, lošeg sadržaja će biti sve manje", zaključuje Radović.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije