Ex -Yu

Opljačkana trafostanica u Bijelom Polju: Lopovi ukrali sve što je vrijedilo

Opljačkana trafostanica u Bijelom Polju: Lopovi ukrali sve što je vrijedilo
Foto: RTCG | Opljačkana trafostanica u Bijelom Polju: Lopovi ukrali sve što je vrijedilo

BIJELO POLJE - Novoizgrađena trafostanica na Bjelasici koja je trebala biti u funkciji ski centra Cmiljača na teritoriji opštine Bijelo Polje, potpuno je opljačkana i devastirana.

Prema fotografijama i snimcima koje su Portalu RTCG poslali čitaoci, kao i pregledom Facebooka, snimci demolirane trafostanice datiraju od prije tri do četiri dana dana, a kada su lopovi odnijeli sve što je vrijedilo iz ovog objekta, nije poznato.

Građani Bijelog Polja na društvenim mrežama danima iskazuju ogorčenje i pozivaju na odgovornost sve one koji objekat, kako naglašavaju, vrijedan 1,2 milion evra, nisu fizički obezbijedili, niti pokrili video nadzorom.

Neki od onih koji su ostavili komentare smatraju da je ovako nešto mogao uraditi samo neko ko je dobro poznavao objekat, kao i to da je bio verziran u poslove sa strujom.

Nekadašnji predsjednik Vlade, iz vremena Demokratske partije socijalsita, Duško Marković, izjavio je svojevremeno da se uspješno realizuje plan razvoja kada je u pitanju Cmiljača i Bijelo Polje u cjelini.

"Ukupna vrijednost projekta je 23 miliona eura, 17 miliona zaključenih ugovora, 10 miliona realizovanih ugovora. Cmiljača, Žarski, Kolašin 1600 će vjerujem 2021. godine biti značajan zamajac ne samo zimskoj i ukupnoj turističkoj privredi nego cijeloj crnogorskoj ekonomiji", rekao je 2019. godine tadašnji premijer prilikom obilaska Cmiljače.

Marković je tada kazao i da su da su proizvođač žičara Lajtner i njegov lokalni partner Novi Volvox "uradili ozbiljan posao na postavljanju stubova buduće žičare i polazne stanice i izlazne stanice".

Iz tadašnje Vlade su naveli da je jedan od zahtjevnijih segmenata projekta izgradnja pristupne saobraćajnice Ravna Rijeka - Latinska kosa - Jasikovac - Cmiljača, ukupne dužine oko 16 kilometara, koja će povezati budući planinski centar sa magistralnim putem i tako ga učiniti pristupačnim za sve ljubitelje zimkog turizma.

Shodno tom saopštenju može se zaključiti da je te godine počela da se gradi i elektroenergetska infrastruktura za potrebe napajanja budućeg turističkog kompleksa.

Uslijedila je, međutim, promjena državne vlasti, i radovi na ovim desetinama miliona vrijednim projektima, za koje je ocijenjeno da su bili političkog karaktera, stali su, a do tada izgrađena infstrastruktura našla se na meti lopova.

Funkcioner Građanskog pokreta URA Miloš Medenica izjavio je prošle godine da su "još naši stari na planinama prvo pravili put, obezbijedili vodu, pa gradili brvnare i savardake".

"DPS je za potrebe izborne kampanje bez puta, bez struje i vode postavio stubove žičare i prateći objekat na Cmiljači bez dalekovoda koji bi ih snadbijevao strujom. Gle čuda da objekat 'skijašnicu' i restoran za koji su potrošili više od 400.000 eura nije moguće dobiti upotrebnu dozvolu, jer je izgrađena na pogrešnom mjestu", tvrdio je Medenica. 

Dok iz nekada vladajuće partije optužuju nove državne vlasti za prekid radova, iz Uprave za kapitalen investicije ranije je saopšteno da nedostaje dokumentacija bez koje se radovi na ovom projektu ne mogu nastaviti.

Osim Cmiljače kod Bijelog Polja i Žarskog kod Mojkovca, veliki ski centar je u to vrijeme počeo da se gradi i na planini Hajla kod Rožaja, ali su prema saznanjima Portala RTCG planinari i smučari iz tog grada dosadašnju izgrađenu infrastrukturu obezbijedili i nije došlo do krađe kakva se dogodila sa trafostanicom na Cmiljači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije