Ex -Yu

Opozicija u Srbiji o sporazumu: Ima i dobrih i loših strana

Opozicija u Srbiji o sporazumu: Ima i dobrih i loših strana
Foto: Tanjug/AP | Opozicija u Srbiji o sporazumu: Ima i dobrih i loših strana

BEOGRAD - Opozicione stranke različito reaguju na sporazum koji je potpisan u Vašingtonu - od kritika cjelokupnog sporazuma ili njegovih dijelova, do podrške dokumentu kao napretku koji je značajan za dalje odnose Beograda i Prištine.

Tako Stranka slobode i pravde tvrdi da u Bijeloj kući nije potpisan nikakav srpsko-albanski, nego američko-srpski sporazum kao dio predizborne kampanje Donalda Trampa.

U današnjem saopštenju SSP se navodi da je sporazum posvećen Izraelu, zaštiti američkih ekonomskih interesa u oblasti energetike, telekomunikacija i infrastrukture, a da se dotiče i Beograda i Prištine.

SSP tumači da uvođenje moratorijuma na statusnu pitanje od godinu dana znači da poslije isteka tog roka počinju statusni razgovori, ističe da je tzv. Kosovo je dobilo priznanje nezavisnosti od Izraela, a Srbije pristala da preseli ambasadu u Jerusalim, što smatra bezbjednosnom opasnošću zbog moguće reakcije muslimanskih ekstremista, a kao dobre strane sporazuma ističe prihvatanja diploma i obaveze neometanja slobodne trgovine.

Lider DSS Miloš Jovanović ocjenjuje da napredak u rješavanju ekonomskih odnosa Srbije i tzv. Kosova može samo načelno da se pozdravi u zavisnosti od toga da li se njime, kako kaže, ojačava ili slabi pozicija zemlje u rješavanju suštinski važnih političkih pitanja.

Jovanović, kako se prenosi u saopštenju DSS, smatra da se dogovorom u Vašingtonu delegitimiše uloga UN, i u tom kontekstu sporazum ne vidi kao povoljan za Srbiju.

"Svaki potez koji vodi jačanju Srbije je dobrodošao, ali nijedan takav potez ne može i ne sme biti u suprotnosti s Ustavom Republike Srbije i međunarodnim pravom - posebno Rezolucijom 1244 SBUN - koji predstavljaju jedini mogući okvir rešavanja problema albanskog separatizma na Kosovu i Metohiji", poručuje Jovanović.

Predsjednik pokreta Dveri Boško Obradović ocjenjuje da je potpisivanjem ovog sporazuma predsjednik Srbije na mala vrata, prećutno uveo i statusni uslov i priznao tzv. Kosovo kao partnera u sporazumu.

On tvrdi da je riječ, kako kaže, o polufinalu dugogodišnjeg procesa priznanja nezavisnosti Kosova kao suverene i samostalne države od strane vlasti SNS i SPS i poziva se na to da u sporazumu, kako kaže, nema više nema Kosova "sa zvjezdicom", Rezolucije 12 44 SB UN, ni zajednice srpskih opština.

Za lidera LDP Čedomira Jovanovića postizanje dogovora u Vašingtonu, je jedan od ključnih koraka u poboljšanju donosa dva naroda, a da je posredovanje Amerike u tome da on bude donesen, ali i implementiran, jako važno..

"To je posao političara i na Kosovu i u Srbiji nakon sastanka u Americi. Da daju sve od sebe da napravimo taj korak napred u odnosima u vremenu pred nama.

Upravo zato podržavam postizanje današnjeg dogovora", naveo je Jovanović u saopštenju.

I lider SPO Vuk Drašković kaže da je sporazum u Bijeloj kući otvorio vrata nade da će se svi preostali sporovi između Srbije i Kosova, kao i u cijelom regionu rješavati dijalogom i dogovorom.

"Samo tako, a ne zamrznutim konfliktima, otvara se ubrzani put prema Evropi, za ekonomski i demokratski preporod Srbije", rekao je Drašković i dodao da ohrabruje činjenica da su SAD posvećene evropeizaciji zapadnog Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije