Ex -Yu

Orešković: Ne bojim se tražiti povjerenje Sabora

Orešković: Ne bojim se tražiti povjerenje Sabora
Orešković: Ne bojim se tražiti povjerenje Sabora

ZAGREB - Situcija na hrvatskoj političkoj sceni mijenja se iz sata u sat i teško je reći šta će se dešavati u narednim satima, a kamo li u narednim danima, glavna tema je opoziv premijera Tihomira Oreškovića, koji je na to odgovorio da ostaje, da je za to dobio povjerenje Sabora i da se ne boji da ga ponovo traži u parlamentu.

"Ovo je bitka za Hrvatsku. Čuo sam (šef HDZ Tomislava) Karamarka. Ja sam dobio u hrvatskom Saboru povjerenje i ne bojim ga se ponovo tražiti. Ja poštujem HDZ kao stranku, ali opet kao što sam rekao Karamarko je ogroman teret za ovu vladu i HDZ i nadam se da će HDZ donjeti pravilnu odluku do kraja dana", rekao je hrvatski premijer novinarima ispred Banskih dvora i žurno ušao u automobil.

On nije odgovorio na pitanje šta misli ko će ga u Saboru podržati, ako to ne učini HDZ, kao najbrojnija stranka.

U jednom od najzanimljivijih dana na hrvatskoj političkoj sceni reagovanja zvaničnika su različita i dok jedni smatraju da je opozivom Oreškovića, Karamarko "izvršio političko samoubistvo", drugi kažu da Hrvatska nema vladu i da su vanredni parlamentarni izbori jedino rešenje.

Vanredne parlamentarne izbore i to odmah, već sredinom jula traži bivši premijer i lider najuticajnije opozicione SDO Zoran Milanović.

Dio medija je uvjeren da Orešković počinje da shvata da su mu odbrojani dani i još uvijek mu Ustav omogućuje da sam podnese ostavku i tako ubrza cijeli proces, bilo da se radi o prekomponovanju vlade, bilo da se radi o novim izborima.

Opoziv premijera Oreškovića Karamarko je najavio na konferenciji za novinare ranije danas, a kao obrazloženje je naveo da je vlada očigledno disfunkcionalna.

Potom se oglasio Milanović koji je rekao da Hrvatska nema vladu i da je zato neophodno vanredne izbore raspisati već za polovinom jula.

I dok Karamarko aktuelni politički trenutak naziva lakrdijom, Milanović kaže da je sve što se sada dešava sramoćenje države.

Milanović, od koga se očekivalo da će reći da će SDP podržati opoziv Oreškovića u Saboru, rekao je da ne može govoriti o narednim koracima, ali da će oni biti usmjereni ka svemu što će omogućiti izbore i to što prije.

Karamarkovu najavu opoziva Oreškovića, Milanović je ocijenio smicalicom kojom on zapravo želi da izbjegne izglasavanje nepovjerenja u Saboru, koje je protiv njega nedavno pokrenuo SDP.

U hrvatskim medijima je mnoštvo dezinformacija, koje se brzo demantuju poput one da će Ivan Domagoj Milošević iz HDZ-a biti novi mandatar buduće vlade.

Špekuliše se, naime, da će HDZ ići na prekomponovanje vlade s tim da mandatar neće biti Karamarko, već da će to biti neko drugo ime iz te stranke.

Karamarko se, naime, protivi vanrednim izborima jer smatra da bi to bilo gubljenje vremena. Ipak, dodao je, da je spreman učiniti sve što je potrebno za stabilizaciju stanja u Hrvatskoj.

Šef HDZ-a tvrdi da ta stranka u Saboru ima dovoljno poslanika za izglasavanje opoziva premijera Oreškovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije