Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Organima djevojčice stradale u uličnoj trci spasena tri života

Organima djevojčice stradale u uličnoj trci spasena tri života
Foto: N.N. | Organima djevojčice stradale u uličnoj trci spasena tri života
N.N.

KRALJEVO - Roditelji petnaestogodišnje tinejdžerke K. M, koja je preminula od povreda zadobijenih u ilegalnoj uličnoj trci na ulazu u Kraljevo, dali su saglasnost da se njeni organi presade onima kojima je to jedini spas.

Zahvaljujući njihovoj humanoj odluci, organe ove učenice drugog razreda Ekonomske škole u Kraljevu dobilo je troje pacijenata.

Jedan bubreg je presađen malom pacijentu u Univerzitetskoj dječjoj klinici u Tiršovoj, drugi bolesniku u Kliničkom centru Srbije, gdje je obavljena i transplantacija jetre. Pacijenti koji su dobili novi organ za sada se uspješno oporavljaju, piše Politika.

Djevojčica je poslije nesreće prevezena u Klinički centar u Kragujevcu, gdje su se ljekari borili za njen život. Nažalost povrede su bile smrtonosne, jer se našla u stanju moždane smrti, iz kojeg više nije bilo povratka.

Ljekari KCS u saradnji sa kolegama iz Kragujevca uzeli su organe za transplantaciju, dva bubrega i jetru, dok srce nije bilo u dovoljnoj mjeri razvijeno budući da je riječ o mladoj osobi, tako da taj organ nije mogao da bude doniran.

Kako je istakao prof. dr Predrag Sazdanović, direktor KC u Kragujevcu, u ovoj ustanovi je tokom ove godine zabilježeno oko 20 dijagnostifikovanih moždanih smrti. Od tog broja, podobnost organa za doniranje utvrđena je kod pet pacijenata. Nakon saglasnosti poreodice, uzimanje organa sprovedeno je kod dva pacijenta.

“U ostalim slučajevima nismo imali saglasnost porodice i zato apelujemo na ljude da budu humani u tim teškim trenucima i daju saglasnost, jer se na taj način produžavaju životi drugih ljudi koji čekaju spasonosni organ”, kaže dr Sazdanović za Politiku.

Podsjećanja radi, K. M. je stradala u stravičnoj nesreći koja se u petak dogodila u Dositejevoj ulici na ulasku u Kraljevo, kada su se sudarila dva automobila - “pežo” niške registracije i “opel” sa kraljevačkim registarskim oznakama.

(Politika)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Poli Hammy Toast nova je zvijezda doručka!

Marketing tim / 14.08.2020 09:05

Usporite svakodnevne obaveze i priuštite si odličan doručak za zdrav početak dana! Nova pileća šunka Poli od sada je na raspolaganju u novom četvrtastom obliku, idealnom za pripremu toplih sendviča.

Poli | Nova Poli zvijezda je stigla!

Poliy Hammy Toast pažljivo je pripremljen iz pilećeg mesa najviše kvalitete. Ima strukture šunke, svijetlo roza boju i nježan miris. Sočan, mekan, lagan i ukusan idealan je za pripremu toplih sendviča za doručak, najvažniji obrok dana, ali i za različite druge ukusne zalogaje tijekom cijelog dana.

Poli već više od 40 godina svojim proizovdima zadovoljava vaša garstonomska čula željna najsočnijih zalogaja, zato nagradite svoj organizam i u novi dan zakoračajte kao pravi junaci.

Najčitanije