Ex -Yu

Osmani: Očekujemo da Srbija padne na koljena

Osmani: Očekujemo da Srbija padne na koljena
Foto: Tanjug/AP | Osmani: Očekujemo da Srbija padne na koljena

PRIŠTINA - Predsjednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani izjavila je da je prisustvo SAD i međunarodne zajednice neophodno u regionu, sve dok "Srbija destabilizuje region", kao i da očekuje od Srbije da padne na koljena.

Ona je za njemački Špigl rekla, da traži da se pronađu nestali i da srpska strana ne tematizuje zločine Miloševićevog režima i da je to "nasljeđe zaštićeno", prenosi Koha.

"Vili Brant je jednom rekao da kada nedostaju riječi, neko treba da padne na koljena. Upravo to očekujemo od Srbije - da padne na koljena", rekla je Osmani.

Osmani je takođe negirala ocjenu njemačkog časopisa da zahtjevi da se Srbija izvini za zločine na Kosovu nije doprinio ublažavanju situacije i rekla da pripada političkoj generaciji na Kosovu koja se bez oklijevanja izražava i na Kosovu i u spoljnom svijetu.

"Tijelo koje je teško povrijeđeno ne zaraste šivanjem kože na površinu. U slučaju Kosova, to znači: Nastojim da pronađem nestale žrtve rata - to Srbija mora prihvatiti. Za razliku od nestalih 2000. godine, gotovo trećina nisu Albanci. Svi oni zaslužuju pravdu.

"Ali srpska strana ne tematizuje zločine koje je počinio Miloševićev režim, i još gore: ovo nasljeđe je zaštićeno."

Ona je dodala da pripada generaciji političara koja se bez okolišanja obraća javnosti, prenosi Koha.

Na konstataciju novinara da Osmani koristi riječ genocid bez pravne osnove, kada govori o zločinim Srba, Osmani kaže da je svjesno odabrala taj pojam.

Kada se radi o radu Specijalnog suda, Osmani kaže da ne želi da se miješa u njegov rad i da Priština nema šta da krije.

"Važno je da nema moralne jednakosti između onoga što je uradio srpski državni aparat i onoga što su pojedinci možda učinili", rekla je Osmani i dodala da je izvještaj Dika Martija nepravedna mrlja koja prikriva istinu.

Na konstataciju novinara da je bivši predsjednik privremenih institucija Hašim Tači "američki hrt", ona je kzala da se ne slaže s tim i da ničije ime ne bi trebalo kaljati na taj način.

"Uprkos svim političkim razlikama koje sam imala s Tačijem, niko ne bi trebalo da ga naziva američkim hrtom. Tači je bio premijer i predsjednik u istorijska vremena. Što se tiče odnosa sa SAD, oni ne zavise od osoblja političkog rukovodstva. Oni su posebna veza koja nas drži zajedno", rekla je Osmani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije