Ex -Yu

Vučić na sjednici SB UN pokazao fotografiju silovane Srpkinje

Vučić na sjednici SB UN pokazao fotografiju silovane Srpkinje
Foto: Tanjug/AP | Osmani se obratila na sjednici SB UN, Vučić reagovao

NJUJORK - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN fotografiju silovane i brutalno ubijene Srpkinje na Kosovu i Metohiji i istakao da je to što je predsjednik samoproglašenog Kosova Vjosu Osmani dovela žene koje su navodno silovane predstavlja politički teatar i namještaljku za srpsku delegaciju.

"Da li zaista verujete da nije bilo silovanih Srpkinja na Kosovu, mogu da vam pokažem Maricu Mirić iz Belog Polja sa Kosova", rekao je Vučić, a potom pokazao sliku silovane i brutalno ubijene Srpkinje.

On je rekao da je predsjednik samoproglašenog Kosova Vjosu Osmani na sjednicu dovela pojedice koje ovdje ne pripadaju, ni diplomatskom koru ni savjetnicima, prenosi Srna.

"Ovo je neka vrsta političkog teatra i kao neka nameštaljka za srpsku delegaciju. Kao da je neki sudski proces suđenje šta se desilo pre 20 godina, nijedna reč o izveštaju u poslednjih šest meseci. Bio sam potpuno fokusiran na izveštaj Karoline Zijade. Što nas niste obavestili ko će da bude član svake delegacije?", upitao je Vučić na sjednici na kojoj se razmatra šestomjesečni izvještaj generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o radu Unmika.

Osmanijeva je dovela na sjednicu Savjeta bezbjednosti UN žene koje su, kako tvrdi, "silovane" da svjedoče o navodnim srpskim zločinima i predstavila ih kao svoju "delegaciju".

I ambasador Rusije u UN Vasilij Nebenzja rekao da je Osmanijeva nema pravo na delegaciju jer je pozvana u Savjet bezbjednosti kao govornik.

Predsjednica privemenih institucija u Prištini Vjosa Osmani ranije je iskoristila svoje obraćanje da, kako prenose mediji, govori o uspjesima Prištine u posljednjih 25 godina nazivajući tzv. Kosovo "šampionom demokratije".

"Naša mlada republika pokazuje demokratiju na djelu. Sva postignuća su djelo ljudi koji su puni nade i želje da napreduju. Mi smo se podigli iz pepela rata. Vladavina prava je ono na čemu počivaju sve naše institucije što je prepoznato od najznačajnijih organizacija za ljudska prava", tvrdi Vjosa Osmani.

Osmani je navela da je ekonomski rast od pandemije u konstantnom rastu i da je Priština stabilan partner u svijetu.

"Tvrdnje o etničkom čišćenju Srba su zlonamerne, netačne i politički motivisane od strane srpkih zvaničnika. Kosovski Srbi koji čine 3-4 odsto građana imaju sva prava na obrazovanje, i sva druga prava kao manjinska zajednica", tvrdi Osmani.

Pravoslavne crkve i manastiri, tvrdi, "imaju svu moguću zaštitu iako godinama nije zabilježen nijedan etnički motivisan napad na njih".

"Pokušaji destabilizacije od strane Srbije traju i 25 godina od NATO intervencije što je pokazano u nemirima u septembru kada su napadani kosovski novinari i pripadnici Kfor-a", navela je predsjednica privremenih institucija u Prištini.

"Ovdje sam da ponovim da je Kosovo spremno da sprovede dogovoreno u potpunosti i bez odugovlačenja, dok Srbija na sve načine sprečava prijem Kosova u međunarodne organizacije", rekla je Osmani.

Kao dio prištinske delegacije Vjosa Osmani je na sjednicu Savjeta bezbjednosti dovela nekoliko žena koje su, navodno, svjedočile o zločinima koje su počinile srpska vojska i policija.

Ona je iskoristila vrijeme predviđeno za diskusiju o izveštaju Unmika da govori o navodnim zločinima, uključujući i silovanja, nad albanskim civilima tokom 1999.godine, prenosi RTS.

Predsjedavajuća Vanesa Frejzer je odgovorila Vučiću da, kada je riječ o delegaciji Prištine, "mi nemamo ništa sa tim".

"Ovo je protokol Ujedinjenih nacija i oni daju akreditacije. Kao što su i radili sa imenima vaše delegacije", istakla je Frejzer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije