Ex -Yu

Oštećena crkva u selu Sredska kod Prizrena

Oštećena crkva u selu Sredska kod Prizrena
Foto: Wikipedia/arhiva | Oštećena crkva u selu Sredska kod Prizrena

Na srpske svetinje na Kosovu i Metohiji sinoć se dogodio još jedan u nizu napada - u selu Sredska kod Prizrena oštećena je crkva Uspenja Presvete Bogorodice, saopštila je Kancelarija za KiM.

Pored toga što je oskrnavljena unutrašnjost crkve, u obližnjem zvoniku, odakle je gađana kupola crkve, pronađene su i čaure od metaka lovačke puške.

Malobrojan preostali srpski narod u Sredačkoj župi razumio je i ovu poruku kao pritisak koji treba da ga zastraši i onespokoji, i na kraju zauvijek protera, navodi se u saopštenju.

Česta oštećenja i pljačkanja crkava i domaćinstava u ovom kraju pokazuju da Srbima, u selima na obroncima Šar planine, nisu zagarantovani ni bezbjednost, ni život bez straha, ocjenjuje Kancelarija.

"S obzirom na to da su nadležni privremeni pokrajinski organi izvršili uviđaj i evidentirali ovaj događaj, zahtjevamo da vandali budu brzo uhvaćeni i kažnjeni", ističe se u saopštenju.

Kako navode, u najmanju ruku, isto onako kao što je je brzo i efikasno uhvaćena osoba koja je iste večeri polupala stakla na džamiji u selu Kovačevac, u opštini Kačanik.

"Samo jednak odnos prema zločinima, razbojništvima i vandalizmu, bez obzira na naciju i vjeroispovest onih koji su ta djela počinili, utiraće put izgradnji povjerenja i zajedničkog života na Kosovu i Metohiji", zaključuju iz Kancelarije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije