Ex -Yu

Otac se prije eksplozije fotografisao s granatom, onda mu je ubila sina

Otac se prije eksplozije fotografisao s granatom, onda mu je ubila sina
Foto: Hrvatski planinarski savez | Otac se prije eksplozije fotografisao s granatom, onda mu je ubila sina

Ministarstvo odbrane (MORH) i Oružane snage Hrvatske izrazili su žaljenje zbog tragedije u kojoj je poginulo dijete, a dvije su osobe povrijeđene, svi češkog državljanstva, uz apel javnosti da poštuju ploče upozorenja koje jasno sugerišu da je područje vojnog poligona opasno.

"Ploče upozorenja jasno sugeriraju da je na području vojnog poligona 'Josip Markić' ulazak na vlastitu odgovornost, da je to opasno područje i da je moguće naići na neeksplodirana sredstva. Ističemo da vojni poligon 'Josip Markić' ondje postoji niz desetljeća i da se ovakva tragedija dosad nikad nije dogodila", priopćio je MORH nakon medijskih upita.

"Poligon nije stalno zatvoren. On je zatvoren kad se održavaju vježbe i to se najavljuje. Mi smo komunicirali s vojskom. Međutim, tamo su postavljene oznake jasno za sve posjetitelje", rekao je direktor policije Nikola Milina.

RTL je sinoć objavio da se otac fotografisao s granatom koju su ponijeli sa sobom, a dječak ju je kasnije slučajno aktivirao kod Obrovca i to nakon što se automobil pokvario.

"Nažalost, olako se to sve shvatilo, kao i ono što su Česi kao 'vojne suvenire' našli na poligonu", reporterki Dnevnika Nove TV Ivani Pezi Moskaljov ispričao je penzinisani general Slavko Barić.

On je upoznat sa svim detaljima slučaja i tvrdi da su najvjerovatnije sa sobom odnijeli protivpješadijsku granatu.

"Očito se radilo o gađanju. To su prilično osjetljiva sredstva gdje je najmanji dodir potreban da dođe do eksplozije", objasnio je Barić.

Nakon nesreće, doznaje reporterka, još ih je nekoliko pronađeno na tom terenu iako je vojska prije odlaska, kaže Barić, dužna provjeriti je li teren očišćen i ima li zaostalog streljiva.

"Ja vjerujem da je zapovjednik svjestan da je potrebno izvršiti kontrolu tog područja. Trebalo bi ponovno izvršiti kontrolu cijelog područja jer je moguće da ima još zaostalih sredstava", napomenuo je.

Najveća je odgovornost na ljudima koji se ogluše i lutaju zabranjenim zonama.

"Da vi postavite bilo kakvu stražu, to ne postoji gotovo nigdje. I zemlje koje imaju veće vojske stavljaju ograde ili stavljaju ovakve znakove", rekao je.

Izvještaj o slučaju od Glavnog štaba zatražio je i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, prenosi Index.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije