Ex -Yu

Otkrivena spomen-ploča žrtvama Novosadske racije

Otkrivena spomen-ploča žrtvama Novosadske racije
Otkrivena spomen-ploča žrtvama Novosadske racije

NOVI SAD - Na kupalištu "Štrand" u Novom Sadu danas je otkrivena spomen-ploča za oko 4.000 nevino stradalih, uglavnom Srba i Jevreja, u zloglasnoj "Novosadskoj raciji", genocidnoj akciji mađarskih fašista izvedenoj od 21. do 23. januara 1942. godine.

Jedan od inicijatora podizanja spomen-ploče Aleksandar Veljić, predsjednik Društva za očuvanje sjećanja na holokaust i član Upravnog odbora Memorijalnog društva "Racija 1942", kaže da je Novi Sad  poslije sedam decenija dobio spomenik kakav zaslužuje stravičan pogrom nad Srbima i Jevrejima.

"Ovaj spomenik je večno sećanje na datum kada su mađarski zločinci bacali na bajonete živu decu, a potom ih probodene bacali pod led Dunava. Novi Sad, kao srpska Atina, kao izvorište kulturnog preporoda cele nacije, za samo dva dana u januaru 1942. godine izgubio je cele generacije i svu svoju inteligenciju. Ubijeni su i pod led Dunava bačeni najbolji inteletualci, najvrsnije vajari, umetnici, pravnici i svi koji su živeli za njega i činili ga posebnim", rekao je Veljić Srni.

On je naveo da je spomen-ploča unikatno umjetničko djelo u evropskim, pa i svjetskim razmjerama. "To je kocka okrenuta na sve četiri strane sveta, što simbolizuje pomirenje i suživot, na Dunavu, reci naše sudbine, reci naše prošlosti i, verujem, lepe budućnosti. Spomenik je unikatan i po tome što se nalazi na putu kojim su krvnici preko plaže terali kolonu smrti na ubijanje i bacanje pod led", rekao je Veljić.

Otkrivanju spomen-ploče na "Štrandu" prethodila je komemoracija i pomen nevino stradalim ljudima u "Raciji" na novosadskom Keju žrtava racije pored Dunava, kojoj je prisustvovalo više od 5.000 Novosađana, među kojima je bilo članova porodica, potomaka i prijatelja žrtava.

Spomen-ploču otkrili su NJegovo preosveštenstvo episkop bački Irinej i vrhovni rabin Srbije Isak Asijel, a tom činu prisustvovao je i srbijanski muftija Muhamed Jusufspahić.

Predstavnici novosadske Crkvene jevrejske opštine spustili su vijenac u Dunav u znak sjećanja na nevino stradale žrtve.

Spomen-ploča na "Štrandu" je rad akademskog vajara LJubomira Šćepanovića iz Novog Sada, koji je svoje umjetničko djelo uradio besplatno.

Riječ je o crnoj granitnoj kocki na kojoj je na srpskom, engleskom i hebrejskom jeziku ispisano: "Ovde na omiljenom kupalištu snage fašističkog okupatora su u Novosadskoj raciji bacale građane Novog Sada pod led. Za većinu žrtava jedina krivica je to što su rođeni kao Srbi i Jevreji". Ispod teksta urezan je datum 23. 1. 1942 – 23. 1. 2013. i riječi "Novi Sad pamti".

U zloglasnoj "Novosadskoj raciji", izvedenoj u Novom Sadu i okolini, na monstruzan način je pobijeno, a potom pod led Dunava bačeno najmanje 4.000 Srba, Jevreja i izvjestan broj pripadnika drugih naroda, među kojima je bilo djece, žena i staraca.

Na temperaturi koja se spuštala i do minus 40 stepeni Celzijusovih mađarski krvnici su na "Štrandu" odrasle i djecu skidali do gola, potom ih monstruozno ubijali, a onda bacali pod ledom okovani Dunav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije