Ex -Yu

Otkriveno ko bi mogao da stoji iza "non-pejpera"

Otkriveno ko bi mogao da stoji iza "non-pejpera"
Foto: Ilustracija | Otkriveno ko bi mogao da stoji stoji iza "non-pejpera"

Holanđanka Angelina Ajhorst navodno je pisala takozvani non-pejper o rješavanju kosovskog pitanja, potvrđeno je iz nekoliko izvora u diplomatskim krugovima.

Kako je predsjednik Aleksandar Vučić opisao ranije, jedna ženska osoba, mnogo pametna i jako dobro upućena u balkansku problematiku napisala je non-pejper.

Kako je konstatovao Vučić, nakon što je prištinska Koha objavila dokument, tako lukavo mogao je da ga napiše samo neko ko je prisustvovao sastancima o Kosovu i Metohiji od početka i ko je fantastično upućen u dijalog. On je odmah konstatovao i da se u dokumentu iza ponude koja mnogo nudi Srbima krije i zamka u vidu priznanja lažne države Kosovo.

Ko je Angelina Ajhorst?

Angelina Ajhorst je izuzetno iskusan diplomata iz Evropske službe za spoljne poslove (EEAS). Tamo je izvršna direktorka za Evropu i srednju Aziju i te kako je upućena u dešavanja na Balkanu. Ajhorstova je, prema funkciji koju obavlja, uključena i u briselski dijalog i to već sedam godina, a naročito tokom mandata šefice evropske diplomatije Federike Mogerini. Bila je spona između Beograda, Prištine, EU, ali i SAD, u pregovorima o Kosovu. A od prije tri godine dobila je i zadatak da direktno vodi takozvanu šatl-diplomatiju između Beograda i Prištine (posrednik se naizmjenično sreće s jednom i drugom stranom umjesto njihovih direktnih susreta).

"Između sastanka ona je koordinisala, usaglašavala i usklađivala stavove. I odlazila je u razne države, gdje je razgovarala o mogućem trajnom rješenju. U opisu tog posla bilo je i da intenzivira i ubrza razgovore između predstavnika Beograda i Prištine. Tako da je potpuno logično da ona stoji iza non-pejpera", navodi sagovornik.

S ovim se slaže i direktor Centra za društvenu stabilnost Ognjen Karanović, koji podsjeća da je Ajhorstova bila dio tima Federike Mogerini, koja je pokazala neku fleksibilnost u kontekstu mogućnosti da dođe do izvjesnih pomjeranja granica na zapadnom Balkanu u skladu s izvjesnim etničkim principima.

"Međutim, postavlja se veoma potrebno pitanje, koje političke snage i geopolitičke pozicije su podstakle Ajhorstovu da postane autor non-pejper dokumenta. Na prvom mjestu, određeni radni nacrt nije dokument u punom kapacitetu, ali dok je on prisutan na nekom diplomatskom stolu, to svakako znači da ozbiljni centri političke moći makar razmišljaju o rješenjima koja su zapisana u njemu. To nikako ne znači da će automatski doći i do realizacije datih, a mogućih rješenja. Naprotiv! Sva je prilika da je kriza u Donbasu i u vezi s ukrajinsko-ruskim odnosima, posebno u svjetlu interesovanja SAD i Turske za crnomorski basen, ali i za jugoistočnu Aziju, izazvao budnost kod najodgovornijih i najuticajnijih političkih centara u EU, prije svega u Berlinu, kojima nikako nije u interesu da odnosi između političkog Zapada i Istoka eksplodiraju do tačke nepremostivog razdora", ističe sagovornik.

Međutim, može se čuti da je Ajhorstova naklonjenija albanskoj nego srpskoj strani. U Beogradu je boravila na desetine puta, najčešće se srećući s predsjednikom Vučićem, s kojim je imala razgovore i na skupovima u inostranstvu.

Vučić: Zbog non-pejpera dve noći nisam spavao

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, govoreći o ovom non-pejperu, rekao je da je veoma iznenađen načinom na koji je sastavljen, ali da, ipak, nije dobar za Srbiju iako je mnogo bolji i više nudi od Ahtisarijevog plana.

"U prethodne dve noći nisam ukupno spavao više od pet sati jer sam se mučio čitajući svoje i zvanične beleške da bih video kada su se, gde i pred kim neke stvari izgovarale" objasnio je Vučić.

Ponovio je da je svakako non-pejper pravio neko ko je vrlo kompetentan i da misli da je bar jedna od osoba koje su to pravile od njega i obrazovanija i pametnija i da se ne stidi da to kaže.

"Ja i naši timovi i dalje analiziramo non-pejper. Mislim da znam ko je morao da učestvuje u njegovom sastavljanju. Ipak, nisam siguran da su, osim iznenađenja, više od toga postigli. Mene je zaista iznenadio taj papir jer je najpametnije napisan do sada", istakao je Vučić i naglasio da bi svima koji se nadaju da bi Srbija prihvatila takvo priznanje Kosova poručio da ne sanjaju i da se to neće dogoditi.

 (Kurir.rs/S.Telegraf)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije