Ex -Yu

Otvaranje testamenta mitropolita Amfilohija čeka blagoslov Joanikija

Otvaranje testamenta mitropolita Amfilohija čeka blagoslov Joanikija
Foto: Tanjug/Arhiva | Otvaranje testamenta mitropolita Amfilohija čeka blagoslov Janikija
Tanjug

PODGORICA - Nedavno preminuli mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ostavio je pisanu oporuku koja će biti pročitana u prisustvu vladike zahumsko-hercegovačkog Joanikija, koji je trenutno u samoizolaciji zbog virusa korona, rekao je advokat SPC Dalibor Kavarić.

Kavarić je za podgoričku Pobjedu rekao da će oporuka biti pročitana u prisustvu vladike Joanikija, koji je i administrator MCP, da se, kako kaže, ne bi dogodilo da neki neozbiljni pojedinac ili mediji dovedu u pitanje vjerodostojnost ili autentičnost posljednje volje crnogorskog mitropolita.

Ističe da zato mora da sačeka ozdravljenje vladike Joanikija, kako bi u njegovom prisustvu i sa njegovim blagoslovonom mitropolitova oporuka bila predstavljena javnosti.

Mitropolit crnogorsko-primorski umro je 30. oktobra, a Kavarić kaže da napisana poruka Amfilohija kod njega.

"Kako se radi o veoma ozbiljnim zavještajnim činjenicama i nalozima, sa dugoročnim posljedicama, kao i s obzirom na to da se od pojedinih 'neimenovanih izvora' i 'pouzdanih saradnika' nekih medija, dovodi u pitanje da li je oporuku svojeručno nesporno napisao mitropolit Amfilohije zaista testament ili samo neko neobavezujuće pismo ili nalog, kao i izbog ozbiljnosti i otklanjanja svake sumnje u ispisane činjenice i naloge koje treba saopštiti, sačekaću ozdravljenje vladike Joanikija", rekao je Kavarić za "Pobjedu".

Dodao je, navodi se, da je na osnovu njegovog "dosadašnjeg znanja i iskustva, bez ikakve sumnje, sve što je napisano u dokumentu, apsolutno jasno, ozbiljno i obavezujuće, naravno za one koji žele da ispoštuju posljednju volju vladike".

"Za one koji je ne poštuju i ne žele da je poslušaju, nema prinudnog mehanizma kojim bi ih mogao prinuditi na poštovanje i ispunjenje zavještanja", jasan je Kavarić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije