Ex -Yu

Pogledajte kako izgleda nova policijska kontrola na granici sa Slovenijom (VIDEO)

Pogledajte kako izgleda nova policijska kontrola na granici sa Slovenijom (VIDEO)
Foto: Bobo/PIXSELL | Ovako izgleda nova policijska kontrola na granici sa Slovenijom (VIDEO)

LJUBLJANA – Slovenija zbog ilegalnih migracija pooštrava nadzor na granici s Hrvatskom.

Prema najavama, slovenačka policija postaviće punktove na svojoj teritoriji u neposrednoj blizini graničnih prelaza.

Šengenski režim ostaje na snazi i preko nekadašnjih graničnih prelaza će se i dalje moći bez ikakve kontrole, ali na teritoriju Slovenije biće policijskih punktova na kojima će policija zaustavljati i provjeravati pojedina vozila.

Policija bi trebala postaviti kontrolne punktove odmah nakon graničnih prelaza, na kojima može sigurno zaustavljati vozila, i to na području PU Novo Mesto kod željezničkog nadvožnjaka Rigonce, Trnovca kod Metlike, Obrežja kod Kaline te na području PU Koper u Rakitovcu, Podgorju i Sočergu.

Već su jutros bile pojačane policijske aktivnosti na području policijskih uprava Novo Mesto i Koper, a pristižu i prve fotografije novih policijskih punktova.

Slovenci su objavili da se od ulaska Hrvatske u Šengen broj migranata koji zapadnobalkanskom rutom ilegalno dolaze u Sloveniju znatno povećao te da je od početka godine do kraja avgusta tamošnja policija obradila 36.137 ilegalnih prelazaka granice između Slovenije i Hrvatske, u usporedbi s 13.601 ilegalnim prelaskom lani.

O svemu je detaljnije na presici govorio ministar unutrašnjih poslova Slovenije Boštjan Poklukar. Kazao je kako je broj ilegalnih prelazaka u ovoj godini premašio 40.000.

"Broj ilegalnih prelazaka granice između Slovenije i Hrvatske danas je premašio 40.000, a policija postupa u skladu sa svojim operativnim planovima, zbog čega je jutros pojačala rad na nekima od najkritičnijih dijelova granice s Hrvatskom. Trenutačno se radi o područjima PU Novo mesto i Koper, gdje podaci i analize pokazuju najveće opterećenje", rekao je slovenački ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar.

Poklukar je istakao da nije riječ o uspostavi unutrašnjeg nadzora na granici, već o pojačanim kompenzacijskim mjerama u područjima na granici s Hrvatskom.

"Aktivnosti policijskih službenika i dalje će biti usmjerene na otkrivanje krijumčara i prekograničnog kriminala", dodao je.

Uvjerava da mjera uspostave unutrašnjeg nadzora na granici s Hrvatskom trenutno nije na stolu, ali nije isključio tu mogućnost.

"Ako se kao ministar unutrašnjih poslova zapitam što sam učinio u svom prvom mandatu ovdje u MUP-u, mogu samo odgovoriti da nikada nisam mislio da ću zatvoriti zapadnu granicu s Italijom, ali jesam za vrijeme covida-19. Dakle, i ovdje kažem - nikad ne reci nikad", rekao je Poklukar.

"Slovenska policija provodi pojačan nadzor na privremenim kontrolnim punktovima i po potrebi zaustavlja sumnjivo vozilo i provjerava ga, što je inače prepušteno procjeni svakog pojedinog policajca", rekao je ministar.

Prema Poklukarovim riječima, Slovenija je svjesna da se migracijama ne može djelotvorno upravljati samo na unutrašnjim granicama, već ih treba rješavati u suradnji sa širom regijom i zemljama izvorišta.

Jedno od rješenja problema bilo bi osiguranje djelotvorne kontrole vanjskih granica Evropske unije, što je inače zajednička odgovornost cijele EU, govori slovenački ministar.

Slovenija ima velika očekivanja, posebno u pogledu potpisivanja i provedbe sporazuma između Frontexa i zemalja zapadnog Balkana. "Spomenuti sporazumi omogućuju raspoređivanje Frontexa u regiji za potporu nacionalnim graničnim tijelima u zaštiti granica", rekao je Poklukar.

Poklukar je na današnjoj konferenciji za medije izrazio uvjerenje da će Slovenija idućih mjeseci uspjeti pronaći rješenja u vezi smještaja migranata.

Upozorio je i da većina tražilaca azila zloupotrebljava institut međunarodne zaštite jer nedugo nakon početka azilantskog postupka napuštaju zemlju i kreću prema zemljama odredišta. Pohvalio je policiju da je djelotvorna i da dobro reaguje na povećani broj migranata.

Prema informacijama portala 24ur, policija je jutros odmah nakon graničnih prelaza postavila kontrolne punktove na kojima može sigurno zaustavljati vozila, i to na području PU Novo mesto na željezničkom nadvožnjaku u Rigoncama, Trnovcu kod Metlike, Obrežju kod Kalina te na području PU Koper u mjestima Rakitovec, Podgorje i Sočerga. Iza graničnog prelaza Obrežje policija provodi akcije motrenja.

Fotograf 24ur-a Aljoša Kravanja danas je snimio kako su policajci na granici kod Rigonca uhapsili grupu migranata koji su u tim trenucima prelazili prugu. Policija ih je privela. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije