Ex -Yu

Pahor: Imamo graničnu presudu, Evropa ne smije tetošiti Hrvatsku

Pahor: Imamo graničnu presudu, Evropa ne smije tetošiti Hrvatsku
Foto: Arhiva | Pahor: Imamo graničnu presudu, Evropa ne smije tetošiti Hrvatsku

LJUBLJANA – Slovenački predsjednik Borut Pahor u srijedu je objavom na društvenim mrežama ponovio svoje poznato stajalište o graničnom sporu s Hrvatskom, optuživši uz put Evropsku uniju da "tetoši" Hrvatsku kao "razmaženo dijete", umjesto da kao Slovenija insistira na obostranoj implementaciji arbitražne presude.

"Granicu je odredio arbitražni sud i ta će presuda prije ili kasnije biti primijenjena", napisao je Pahor na svom Twitter profilu. 

Podsjetio je da je na današnji dan 2009. godine u Švedskoj, kao tadašnji predsjednik slovenačke vlade s tadašnjom hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor potpisao arbitražni sporazum te da je arbitražno rješenje doneseno u skladu s tim bilateralnim dogovorom.

Pahor je neke evropske čelnike optužio da drže stranu Hrvatskoj koja ne poštuje arbitražnu presudu nego nudi ponovne bilateralne razgovore tvrdeći da je Slovenija nepovratno kompromitovala arbitražni proces poznatim pokušajem djelovanja na sudije dogovorom između tadašnje slovenačke agentkinje u ministarstvu spoljnih poslova Simone Drenik i slovenačkog arbitra Jerneja Sekoleca, prenosi Hina.

"Neki nam evropski čelnici kažu da smo u pravu i da odluku suda o granici treba poštovati, ali istovremeno sugerišu da do toga dođemo tako da i Hrvatska sačuva obraz. Ja im kažem da je jedino pravilno i pošteno to da se s Hrvatskom postupa kao i sa svakom drugom odgovornom državom u ugovornom odnosu te da je ona dužna ispuniti preuzete obveze, a ne kao s razmaženim djetetom koje napravi samo ono što mu odgovara", napisao je Pahor na Twitteru, a prenijeli slovenački mediji.

Pahor je na početku svog drugog mandata jedan je od najpopularnijih slovenačkih političara, a ponekad ga nazivaju i kraljem Instagrama zbog njegove vješte  komunikacije na društvenim mrežama kojima dominiraju uglavnom fotografije, a manje političke poruke.

Kako u srijedu navodi portal Siol.net, Pahor se trenutno odmara u hrvatskoj Istri i objavio je više fotografija iz različitih predjela koje obilazi biciklom. No na Instagramu se i požalio da postaje "pomalo melanholičan" kad je kišni dan jer tada mora ostati između četiri zida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije