Ex -Yu

Pahor: Jedan je način da ne dođe do podjela na Balkanu

Pahor: Jedan je način da ne dođe do podjela na Balkanu
Foto: Foto: Twitter | Pahor: Jedan je način da ne dođe do podjela na Balkanu

Predsjednik Slovenije Borut Pahor ocijenio je da jedan način da ne dođe do podjele na Balkanu, to da čitav Balkan ide u Evropsku uniju, prenose danas crnogorski mediji

Kada je pitanju proširenje EU, Pahor je napomenuo da je postojao optimizam neko vrijeme, ali da je opao, kao i da je manje volje bilo u Briselu, prenosi portal CDM pisanje Pobjede.

“Zbog rata u Ukrajini mir i stabilnost na Balkanu je krhka. To smo pokušali objasniti i EU. Mi smo 2016. tokom razgovora u Sarajevu, rekli da proširenje nije tehnički problem nego geopolitički i treba biti fleksibilniji u Briselu”, kazao je juče Pahor na 2BS Forumu, na panelu sa predsjednikom Crne Gore Milom Ðukanovićem.

On je izrazio nadu da će Brisel da napravi nekoliko koraka, a smatra i da će, ako dođe do proširenja, sve zemlje Balkana pristupiti u manje više istom periodu.

“Mislim da je odgovornost svih nas u regionu da učinimo sve da Balkan uđe u EU kao stabilna regija. Mislim da će biti jedna od posljedica rata u Ukrajini nova podjela u Evropi koja je nestala sa padom Berlinskog zida. Jedan je način da ne dođe do podjele na Balkanu, a to je da čitav Balkan ide u EU. To u punoj mjeri zavisi od toga kako će (predsjednik Srbije Aleksandar) Vučić i Srbija regulisati stratešku situaciju u kojoj je”, istakao je Pahor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije