Ex -Yu

Pahor obavijestio parlament da nema mandatara

Pahor obavijestio parlament da nema mandatara
Foto: Fena | Pahor obavijestio parlament da nema mandatara
Fena

LJUBLJANA - Slovenački predsjednik Borut Pahor u ponedjeljak je obavijestio parlament da nikoga neće predložiti za mandatara nove vlade jer su mu potencijalni kandidati za tu dužnost priznali da do sada nisu uspjeli okupiti potrebnu većinu od 46 poslanika u 90-članom Državnom zboru.

Nakon izbora održanih 3. juna Pahor je mandat ponudio Janezu Janši, čija je Slovenska demokratska stranka (SDS) dobila 25 poslaničkih mjesta, ali je on odbio mandat priznavši da za izbor za premijera i svoje vlade u parlamentu nema potrebne koalicione partnere i 46 ruku, iako se nada da bi se to "idućih tjedana" moglo promijeniti.

U pismu koje je Pahor u ponedjeljak uputio predsjedniku parlamenta Mateju Toninu on navodi da ga je o neuspjehu dosadašnjih pregovora s potencijalnim koalicijskim partnerima obavijestio i čelnik Liste Marijana Šarca (LMŠ), iako i on ove nedjelje  nastavlja s pokušajima osiguranja većine, s neizvjesnim ishodom.

Tako postizborna situacija u Sloveniji i više od mjesec i po nakon izbora ostaje neriješena, s nesigurnim izgledima za formiranje vlade.

Pahor je u pismu Toninu predložio da se sjednica na kojemu će se parlament obavijestiti o sadašnjoj situaciji održi što prije kako bi država stabilnu vladu dobila što prije te kako bi se otklonila prijeteća mogućnost prijevremenih izbora na jesen, ako se solucija ne nađe.

Sjednica parlamenta, kako se očekuje, održaće se u petak, nakon čega nastupa dvonedjeljni rok u kojem kandidate za mandatara ponovo može predložiti predsjednik države, ali i parlamentarne stranke i grupe koje prikupe 10 zastupničkih potpisa, a u međuvremenu se očekuje nastavak koalicionih pregovora i nove konsultacije zastupničkih klubova s predsjednikom države, javila je Hina.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije