Ex -Yu

Pahorova vlada "oprala" gotovo milijardu evra?

Pahorova vlada "oprala" gotovo milijardu evra?
Foto: Ilustracija | Pahorova vlada "oprala" gotovo milijardu evra?
Tanjug

LJUBLJANA - Slovenački parlament povrdio je, na jednoj od svojih posljednjih sjednica pred parlamentarne izbore 3. juna, izvještaj Anketnog odbora koji se bavio istragom o nepravilnostima u slovenačkom bankarskom sistemu i pojedinim slučajevima pranja novca.

U Sloveniji je, naime, prošle godine otkrivena afera u kojoj su tajni dokumenti potvrdili da je britanski državljanin iranskog porekla Iraj Farokhzadeh 2008. godine manjim transakcijama preko Nove Ljubljanske banke, a u vrijeme kad su Iran i njegove banke bile pod međunarodnim sankcijama, navodno "oprao" gotovo milijardu evra.

Politička odgovornost pripisana je vladi koju je od 2008. do 2011. godine vodio Borut Pahor, sadašnji predsjednik države, prenijela je Al Jazeera Balkans pozivajući se na agencije.

Osim njega, politička odgovornost za to što na slučaj na pravi način nisu reagovale državne ustanove i bezbjednosni organi, pripisana je i tadašnjim Pahorovim ministrima za finansije i spoljne poslove, Franciju Križaniču i Samuelu Žbogaru, te bivšem guverneru Centralne banke, Marku Kranjcu.

Pahor se pojavio i kao svjedok na jednom od ročista pred Anketnim odborom i odbacio navode o svojoj odgovornosti.

Rekao je tada da nije ni pročitao izvještaj tajnih službi koje su sumnjive operacije iz Irana uzele pod lupu, i to zato jer se bavio drugim odgovornim državničkim poslovima, a taj izvještaj je, kako je kazao, prepustio kvalifikovanim savjetnicima.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije