Ex -Yu

Pantić: Iz pravca Prištine prema severu Kosova ide veliki broj vojnika

Pantić: Iz pravca Prištine prema severu Kosova ide veliki broj vojnika
Pantić: Iz pravca Prištine prema severu Kosova ide veliki broj vojnika

KOSOVSKA MITROVICA - Predsjednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je danas Srni da je situacija na sjeveru Kosova vrlo alarmantna i da prijeti eskalacija.

"Imamo pouzdanu informaciju da se iz pravca Prištine prema severu Kosova kreće veliki broj vojnika, pripadnika američkog Kfora. Jedna grupa sa 15 hamera je zaustavljena na raskrsnici na ulazu u Zvečan i nije im dozvoljen prolazak prema Leposaviću", rekao je Pantić.

On navodi da je ogorčenje Srba veliko jer su pripadnici Kfora, prema njegovim informacijama, helikopterima prebacili jedan broj carinika i specijalaca Kosovske policijske službe /KPS/ na prelaz Brnjak.

"Pokušavamo da stupimo u vezu sa komandantom Kfora, ali on uporno odbija bilo kakav kontak sa nama",  kaže Pantić.

On je optužio Kfor da posredno pomaže vlast u Prištini u realizaciji plana o uspostavljanju carinskih punktova na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje.

"Plašimo se da će situacija eskalirati. Mi nećemo dozvoliti prolazak specijalcima žRosež, niti ćemo predati carinske punktove pripadniciam Rose", upozorio je Pantić i dodao da s druge strane očekuju hitnu reakciju Vlade Srbije.

Prema nezvaničnim saznanjima, Srbi okupljeni u Rudarama, gdje je zaustavljen konvoj američkih vojnika, očekuju dolazak šefa pregovaračkog tima Beograda Borislava Stefanovića.

Kako javlja dopisnik Srne, u toku su konsultacije u Vladi samoproglašenog Kosova. a prema izvorima bliskim kosovskom premijeru Hašimu Tačiju, on je od jutros u više navrata kontaktirao šefa američke Ambasade Kristofera Dela i na neprestanoj je vezi sa komandantom Kfora Erhardom Bilerom.

Specijalne jedinice kosovske policije u noći između ponedjeljka i utorka zauzele su administrativni prelaz "Brnjak" i pokušale da zauzmu prelaz "Jarinje", što su Srbi spriječili postavljanjem barikada kod Leposavića. Ta dva prelaza do sada je kontrolisala carina Euleksa, koja nije provodila odluku Prištine o zabrani uvoza robe iz centralne Srbije.

Vlada samoproglašenog Kosova zabranila je uvoz proizvoda iz Srbije i uvela carinsku taksu od deset odsto za proizvode iz BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije