Ex -Yu

Papa natjerao Hrvate da prihvate Istanbulsku konvenciju?

Papa natjerao Hrvate da prihvate Istanbulsku konvenciju?
Foto: Ilustracija | Papa natjerao Hrvate da prihvate Istanbulsku konvenciju?

ZAGREB - Vatikan i papa Franjo natjerali su Katoličku crkvu u Hrvatskoj da prihvati Istanbulsku konvenciju, što će još više produbiti jaz između zagrebačkig Kaptola i pape, prenose hrvatski liberalni portali.

Neimenovani izvor blizak Kaptolu tvrdi da u crkvenim krugovima prevladava uvjerenje da je do dramatičnog obrta u odnosu vrha Katoličke crkve u Hrvatskoj prema ratifikaciji Istanbulske konvencije o zaštiti od porodičnog nasilja i nasilja nad ženama došlo intervencijom Vatikana. 

Zaokret se nije mogao dogoditi spontano ili zato što su biskupi sami shvatili da nisu bili u pravu. 

Većina članova Hrvatske biskupske konferencije još do juče bila je odlučna u zahtjevu da se ne dopusti ratifikacija Istanbulske konvencije. 

Oni su čak objašnjavali saborskim poslanicima da ne mogu kao hrišćani glasati protiv osnovnih načela Crkve. Zbog toga su ušli u do sada nezapamćeni sukob sa predsjednikom HDZ-a i premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem. 

Međutim, nakon što je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić, zadarski nadbiskup, u srijedu izjavio kako "on nije nikakav opasan tip koji ruši premijera" i da je Vlada interpretativnom izjavom "dala pozitivni doprinos", jasno je da je vrh Katoličke crkve u Hrvatskoj iz osnova promijenio svoje dosadašnje gledište. 

Ovakva situacija će produbiti sukob između Katoličke crkve u Hrvatskoj i Vatikana, tvrde hrvatski portali, prenosi Srna.

"Crkvena hijerarhija u Hrvatskoj ne gleda sa naklonošću na politiku pape Franje koju mnogi smatraju previše liberalnom, ljevičarskom, pa čak i antihrvatskom zbog odluke da se odgodi kanonizacija kardinala Alojzija Stepinca", napominje "Telegram". 

U tekstu se dodaje da je za hrvatske crkvene velikodostojnike posebno bolan bio negativan stav pape o "Međugorskom čudu" i pojavi Gospe. Papa je odbacio takve stvari i rekao da Gospa "nije poštanski činovnik da prenosi poruke". 

"Najnovijom odlukom kojom je Vatikan, preko papskog nuncija monsinjora Đuzepea Pinta, prisilio Hrvatsku biskupsku konferenciju da odstupi od svog dosadašnjeg gledišta o Istanbulskoj konvenciji, taj tihi sukob samo će još više produbiti i zaoštriti", procjenjuju hrvatski portali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije