Ex -Yu

Patrijarh Irinej: Odmah prestati sa brutalnim terorom nad SPC i vernicima

Patrijarh Irinej: Odmah prestati sa brutalnim terorom nad SPC i vernicima
Foto: Ilustracija | Patrijarh Irinej: Odmah prestati sa brutalnim terorom nad SPC i vernicima

BEOGRAD - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej danas je pozvao vlasti Crne Gore, a posebno policiju, "da odmah prestanu sa brutalnim terorom nad Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), njenim sveštenstvom i vernim narodom".

"Neljudsko prebijanje vikarnog episkopa dioklijskog Metodija, sveštenika i srpskih pravoslavnih vernika, samo zato što su Srbi i što su pravoslavne vere, čin je nezabeležen u Evropi od pada fašizma i prestanka boljševičkog terora", naveo je patrijarh Irinej u saopštenju.

Srpski patrijarh je zatražio i da iz zatvora "odmah i neizostavno budu oslobođeni narodni poslanici, politički predstavnici srpskog pravoslavnog naroda u Crnoj Gori, kao i svi drugi koji su uhapšeni juče i danas zbog odbrane svojih svetinja od državnog terora i otimačine".

U saopštenju je navedeno i da patrijarh Irinej "upućuje molitve Gospodu da urazumi ljude koji vode Crnu Goru da prekinu sa nasiljem i otimanjem crkvene imovine" i da "pruža punu podršku arhijerejima, sveštenstvu, monaštvu i vernima SPC da se na svakom mestu i u svakoj prilici bore i ne odustanu od odbrane SPC", prenijela je SPC na svom sajtu.

U Skupštini Crne Gore noćas je, tokom sjednice na kojoj je zabilježen niz incidenata, uključujući i hapšenja poslanika opozicionog Demokratskog fronta, usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti uprkos protestima srpskog naroda i SPC.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske ranije je saopšteno da je crnogorska policija tokom protesta zbog donošenja tog zakona brutalno pretukla episkopa dioklijskog Metodija, na mostu na Đurđevića Tari, kada su vladiku i pojedine vjernike oborili na zemlju i tukli prendrecima i nogama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije