Ex -Yu

Patrijarh Irinej: Religija i nauka u službi dobrog

Patrijarh Irinej: Religija i nauka u službi dobrog
Patrijarh Irinej: Religija i nauka u službi dobrog

BEOGRAD - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je danas da religija i nauka ponovo zajednički djeluju u službi dobrog i korisnog, nakon vijekova tokom kojih su bile u suprotnosti.

"Dobar je znak što se nakon 19. i 20. veka, kada su religija i nauka bile u suprotnosti, to stanje menja", rekao je patrijarh na međureligijskom skupu "Religija, nauka, kultura; doprinos svetskih religija nauci i kulturi - vjerska baština" koji se održava na Univerzitetu u Beogradu.

Patrijarh Irinej je ocijenio da je nauka odavno shvatila da brzo zamire sve što je progresivno, ako se ne njeguju kultura i religija.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević ocijenio je da ima mnogo simbolike u tome da se ovaj skup održava u vrijeme kada se obilježava 17 vijekova od Milanskog edikta, koji nije značio samo slobodu za hrišćanstvo, već i slobodu vjerskog izražavanja.

"S obzirom da živimo u pluralističkom, multietničkom i multikulturalnom društvu, takvi skupovi doprinose da razvijanjem tolerancije prema različitostima možemo sebi i celom društvu obezbediti bolju i mirniju budućnost", rekao je Bumbaširević.

On je podsjetio da je u srednjem vijeku crkva bila temelj obrazovanja i da su mnogi evropski univerziteti nastali iz manastirskih škola.

Skupu su prisustvovali i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, poglavar Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić i glavni rabin u Srbiji Isak Asiel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije