Ex -Yu

Patrijarh: Ne smijemo zaboraviti, ali moramo oprostiti

Patrijarh: Ne smijemo zaboraviti, ali moramo oprostiti
Foto: Tanjug/AP | Patrijarh: Ne smijemo zaboraviti, ali moramo oprostiti
Tanjug

BUSIJE - Patrijarh SPC Porfirije poručio je večeras u Busijama, na obilježavanju Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u vojnoj akciji Oluja, da treba da se pomolimo za sve nevino postradale u strašnim avgustovskim danima 1995. godine, ali i za sve postradale prije toga u Hrvatskoj, kao i da ne smijemo zaboraviti, ali da kao hrišćani moramo oprostiti.

"Da se pomolimo Bogu da u svoje naručje primi sve nevine postradale strašnih avgustovskih dana 1995. godine, ali i one prije toga, od zadarske kristalne noći, stradale u Medaku i ličkim selima, do Pakraca i zapadnoslavonskih sela, sve nevino pobijene u gradovima i selima, po ulicama i njihvama u kućama i stanovima", rekao je Porfirije nakom opela u Busijama, kojem je prisustvovao državni vrh Srbije i Republike Srpske na čelu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Sabrali se da se motilveno setimo nebivalog po razmjerama na evropskim prostorima nasilnog egzodusa našeg naroda sa područja Dalmacije, Banije, Korduna, Like i Zapadne Slavonije. Sve je to kamičak u mozaiku naših novijih stradanja i raspeća zajedno sa Jadovnom, Jastrebarskim, Glinom, Jasenovcem...", naveo je patrijarh srpski.

Moleći se za postradale ne želimo da zloupotrebljavajući žrtve produbljujemo spiralu sukoba niti da vodimo ratove komemorativnim politikama sjećanja, a još manje da uđemo u matricu zapomaganja i parališemo sebe zatvaranjem u bezilazno stanje žrtve, poručio je patrijarh.

Istakao je da narativ žrtve ne može biti pokretač niti izvor nadahnuća, kao i da je to prije trajna muka i pakao.

Naš narod je toliko puta baš kroz žrtvu osvajao iskustvo slobode i vaskrsneja, rekao je patrijarh.

Porfirije je ponovio riječi bivšeg patrijarha Germana - Ne smijemo zaboraviti, ali moramo oprostiti.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije