Ex -Yu

Patrijarh Porfirije: Nećemo odstupiti od onoga što je naše i što jesmo

Patrijarh Porfirije: Nećemo odstupiti od onoga što je naše i što jesmo
Foto: Tanjug | Patrijarh Porfirije: Nećemo odstupiti od onoga što je naše i što jesmo

BEOGRAD - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je u besjedi u Hramu Svetog Save na kraju Spasovdanske litije u Beogradu da srpski narod ne može i neće odstupiti od onoga što je njegovo i od onoga što jeste.

Patrijarh srpski je ukazao da sile, koje imaju potencijal da unište civilizaciju kakva je danas, izlažu prijetnjama i pritiscima i srpski narod, te istakao da svaka ideja i ideologija koja nema uporište u riječi Božijoj zloupotrebljava istinsku vrijednost i značenje čovjeka.

"Ona nije naša. Mi veoma dobro znamo ko smo i šta smo – pravoslavni hrišćani, deca Svetog Save, Svetog vladike Nikolaja, Svetog Justina Ćelijskog i svih svetih iz roda našega. Od toga nećemo odstupiti", poručio je patrijarh Porfirije, prenosi Srna.

Patrijarh Porfirije je napomenuo da treba imati na umu da je svako iskušenje posljedica duhovnih oboljenja i posrnuća, a rat posljedica najvećeg duhovnog pada.

Patrijarh je istakao da ako je Hristos cilj i smisao na prvom mjestu, sve ostalo će biti na svom mjestu i podsjetio na riječi Justina kojima je opominjao i tješio svoj narod - "Sve za Hrista, Hrista ni za šta".

"Spasovdan je događaj kada je Gospod izmestio i premestio našu večnu otadžbinu sa zemlje na nebo i postavio ljudsku prirodu na presto sa desne strane oca nebeskog, koje i pripada ljudskoj prirodi", poručio je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost je istakao da zato nije ni čudo što su, znajući ovu istinu, i sveti preci, najpre, Nemanjići, najveće svetinje i zadužbine posvetili upravo Spasovdanu.

Patrijarh je naglasio da riječi oca Justina danas odzvanjaju glasnije nego ikada, te da vremena nisu ništa manje komplikovana nego ona u kojima je otac Justin živio.

"I danas tvoja blagovest i reč jednako imaju snagu i značaj, i jednako lek na ranu ljudske duše žedne i gladne istine, pravde i života, žedne Boga", poručio je srpski patrijarh.

Njegova svetost je rekao da je u današnju litiju i Hram Svetog Save stigla čudotvorna ikona Bogorodica Kurska nazvana Znamenje, kao najveća svetinja Ruskog zagraničja dobrotom predstojatelja Ruske zagranične crkve mitropolita Njujorka i Istočnoameričkog Nikolaja, da bi se sastala sa prepodobnim ocem Justinom Ćelijskim.

"Da bi im se mi poklanjali i celivali, molili se Hristu Gospodu za mir i dobro našem narodu, ali i mir svim ljudima i narodima, mir celom svetu, a naročito onima koji žive pored nas i sa nama", istakao je patrijarh Porfirije.

U Spasovdanskoj litiji danas su, osim patrijarha, predstojatelja Ruske zagranične crkve, mitropolita NJujorka i istočnoameričkog Nikolaja i brojnog sveštenstva Srpske pravoslavne crkve, učestvovali i predstavnici Srbije - premijer Miloš Vučević, kao i Uprave grada Beograda - predsjednik privremenog organa uprave Aleksandar Šapić.

U litiji, koja se kretala od Vaznesenjske crkve preko Slavije do Hrama Svetog Save, učestvovali su i predstavnici svih beogradskih horova, kulturno-umjetničkih društava, svih rodova vojske i policije i nekoliko hiljada građana.

Slavska litija predvođena kivotom sa moštima prepodobnog Justina Ćelijskog, koje su tokom jučerašnjeg dana pristigle iz Valjeva i ruskom čudotvornom ikonom Majke Božije Znamenje, završila je u Hramu Svetog Save gdje je služen akatist prepodobnom Justinu Ćelijskom, poslije koje se patrijarh srpski Porfirije obratio okupljenom narodu besjedom.

Beograd slavi Spasovdan kao svoju slavu u znak sjećanja na dan kada je despot Stefan Lazarević 1403. godine gradu dao status srpske prestonice. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije