Ex -Yu

Patrijarh Porfirije: O poseti SAD tek ćemo razgovarati

Patrijarh Porfirije: O poseti SAD tek ćemo razgovarati
Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović | Patrijarh Porfirije: O poseti SAD tek ćemo razgovarati

BEOGRAD - Patrijarh Porfirije izjavio je danas da će se o posjeti Sjedinjenim Američkim Državama i tamnošnjim eparhijama još razgovarati i dodao da je potrebno da posjeti sve prostore gdje žive vjernici SPC i gdje postoje njeni episkopi, jer je posjeta patrijarha, kako kaže "manifestacija jednistva naše Crkve".

Patrijarh je to rekao odgovarajući na pitanje Tanjuga da li će uskoro otputovati u SAD, jer je posjeta planirana za oktobar prošle godine, a kojom je trebalo da se obilježi 100. godišnjica osnivanja prve eparhije SPC na američkom kontinentu otkazana zbog kovida.

"To je tema o kojoj ćemo tek razgovarali, ali podrazumeva se da patrijarh poseti sve prostore na kojima žive naši vernici, ne samo Ameriku", rekao je patrijarh novinarima nakon posjete Upravi za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama, prve od kada je ustoličen.

On je na pitanje o nesuglasicama među vjernicima i klirom u SAD, odnosno u tamošnjim eparhijama, rekao da je jedno medijski doživljavaja realnosti, a drugo realni život.

"Najčešće postoji raskorak onoga što čitamo u novinama i realnog života, a da bismo imali istinski pravi uvid u situaciju, moramo da imamo lično iskustvo. Tada ćemo moći da imamo i istinske i prave ocene", rekao je patrijarh Porfirije.

Trojicu vladika - novogračaničkog-srednjozapadnoameričkog Longina, istočnoameričkog Irineja i zapadnoameričkog Maksima proteklih godina optuživao je dio vjernika, ali i pojedinih episkopa, da su samostalnim odlukama narušili jedinstvo i kanonski poredak SPC u SAD.

Patrijaršija je ranije saopštila da će crkvena imovina koja je 2017. godine prenijeta na novoformirane koorporacije biti vraćena u redovan status i da će se sa njom ubuduće upravljati bez individualnog prava na otuđenje, isključivo u skladu sa kanonima Pravoslavne crkve i Ustavom SPC.

Kako je navedeno, nadzor nad upravom imaće Sveti sinod, a njegov stručni tim utvrdio je da u pravnom sistemu SAD ne postoji nijedna prepreka za sprovođenje tih odluka.

Takođe, Srpska pravoslavna crkva je saopštila da je počelo izvršenje odluka sa sjednice Sabora SPC održane u novembru koji se tiču imovine crkve u SAD, uz žaljenje što ni poslije pet godina od požara, hram Svetog Save u Njujorku nije osposobljen za bogosluženje, čak ni za praznike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije