Ex -Yu

Patrijarh Porfirije iznenađen, zabrinut i žali zbog odluke Krivokapića

Patrijarh Porfirije iznenađen, zabrinut i žali zbog odluke Krivokapića
Foto: Tanjug/Arhiva | Patrijarh Porfirije iznenađen, zabrinut i žali zbog odluke Krivokapića

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva oglasila se povodom sastanka u četvrtak premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića i patrijarha Porfirija.

Kako se navodi u saopštenju, tema razgovora bio je Temeljni ugovor SPC i Vlade Crne Gore. Sastanku su prisustvovali i mitropolit dabrobosanski Hrizostom, episkop šumadijski Jovan kao i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

"U prijepodnevnim časovima istoga dana, predstavnici Svetog arhijerejskog Sinoda i Vlade Republike Crne Gore su u potpunosti usaglasili tekst Temeljnog ugovora između Srpske pravoslavne crkve i države Crne Gore. Predstavnici Vlade iz Podgorice su, potom, potvrdili da će u poslijepodnevnim časovima g. Krivokapić doći u Beograd da bi sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim Porfirijem svečano potpisao Temeljni ugovor. Ista namjera Krivokapića, svetejšem patrijarhu je potvrđena usmeno iz Kabineta predsjednika Vlade Republike Crne Gore", piše na sajtu SPC.

Poslije višečasnovnog odlaganja i obavještavanja predstojatelja Srpske crkve o nizu potpuno različitih razloga za kašnjenje polaska iz Podgorice, oko 21 sat Krivokapić je stigao na dogovoreni sastanak.

Premijer Vlade u Podgorici je iznio nove i do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje ugovora mora odložiti", dodaje se u objavi.

SPC je saopštila da je patrijarh "saslušao s pažnjom, velikim strpljenjem i još većim iznenađenjem, ni najmanje ne uviđajući osnovanost i opravdanost namjere premijera Krivokapića da ne potpiše ugovor, što je bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor u Beogradu".

"Njegova svetost i prisutni arhijereji su izrazili veliko žaljenje i zabrinost za dalji položaj Srpske pravoslavne crkve i njenog vjernog naroda, s obzirom na to da jedino s njom, iako joj pripada apsolutna većina naroda u Crnoj Gori, nije potpisan ugovor koji joj garantuje pravni položaj, a samim tim vjerska i građanska prava svetosavskog naroda, što predstavlja čin otvorene diskriminacije. Srpska pravoslavna crkva i njen vjerni narod i u ovim okolnostima neće odustati od odbrane svojih prava i svojih svetinja", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije