Ex -Yu

Patrijarh Porfirije se oprostio od Velje Pavlovića

Patrijarh Porfirije se oprostio od Velje Pavlovića
Foto: Screenshot/Instagram/porfirije_patrijarh | Patrijarh Porfirije se oprostio od Velje Pavlovića
N.N.

BEOGRAD - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije oprostio se večeras porukom od preminulog kultnog televizijskog novinara u Srbiji Velje Pavlovića, autora emisija "Duhovnici" i "Nivo 23", za kojeg je naveo da je bio njegov dugogodišnji prijatelj.

"Sa bolom u srcu, ali sa čvrstom nadom na Gospoda Vaskrslog primio sam vest da je večeras usnuo kultni televizijski novinar i moj dugogodišnji prijatelj Velja Pavlović", napisao je patrijarh Porfirije na svom "Instagramu", uz objavljenu fotografiju njega sa Pavlovićem.

On je naveo da neobična i nimalo jednostavna životna priča ovog kulturnog pregaoca nije mu bila prepreka da poimanje kulture u našem medijskom prostoru podigne do "nivoa 23" i da poput visokog svetionika pruži svjetlost mnogima koji su u takođe teškim vremenima tražili put ka luci smisla.

Patrijarh je napomenuo da je "naročit doprinos ovog rijetko obaviještenog poznavaoca modernih književnih, umjetničkih i bogoslovskih tokova bilo stvaranje i njegovanje kultne emisije "Duhovnici".

"Emisija 'Duhovnici' je od zaborava sačuvala svetitelje našeg vremena i tako čitave riznice praslavne duhovnosti učinila pristupačnim mnogim bogočežnjivim ljudima", istakao je srpski patrijarh.

On je dodao da je Velja svojom prepoznatljivom pojavom i tihim glasom svakome omogućio da radosno zauzme mjesto sagovornika brojnih podvižnika i tako ne ustukne pred krstonosnim hrišćanskim putem.

"Zato verujem da ga upravo ti sveti ljudi prihvataju dok sada tiho `kuca na nebeska vrata`, radujući se večnom blistanju ljubavi i smisla kojim je celim bićem živeo", napisao je patrijarh Porfirije.

Poznati novinar Velja Pavlović, autor kultnih emisija "Duhovnici" i "Nivo 23", preminuo je večeras u 69. godini. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije