Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Penzionisani pukovnik o padu aviona: Ružno je reći ljudska greška

Penzionisani pukovnik o padu aviona: Ružno je reći ljudska greška
Foto: Tanjug | Penzionisani pukovnik o padu aviona: Ružno je reći ljudska greška
N.N.

Juče su u padu srpskog vojnog aviona poginula dvojica pilota, major Dejan Krsnik i kapetan prve klase Zvonko Vasiljević.

O mogućim uzrocima se govorilo u "Jutru" TV Prve.

Pukovnik u penziji Zoran Biserčić, gost jutanjeg programa, na pitanje da li se iz njegovog iskustva može reći šta bi mogao da bude uzrok tragedije, a šta nikako nije moglo da bude, kaže:

"Uzroci pada se utvrđuju, to rade vrlo stručne komisije. Uvek se formiraju dve ili više. Koji su mogući uzorci - mogu biti kvar aviona, može biti neki postupak, kao i kod saobraćajnih nesreća. Sigurno ne može biti da je avion poleteo neisparavn", kaže on i dodaje:

"Nama je stategijski pristup održavanje aviona koje ima nekoliko nivoa. Avion se održava tokom cele godine. Nakon 50 sati leta se rastavlja i mora biti izvršen pregled i oko 20 ljudi mora da potpiše taj pregled da bi taj avion bio za upotrebu. Nama je prevencija otkaza težište. Nije moguće planirati avion na kom nije izvršen pregled posle upotrebe. Taj pregled je mnogo složeniji posle, nego pre upotrebe. Vrše se složeni radovi, a samo avion na kom je utvrđeno ispravno stanje posle upotrebe može da se koristi i planira. Osam lica mora da potpiše pregled".

On navodi da avion nije star, ali i da avion može biti "ispravan ili neispravan".

"Što se tiče ovog aviona, on je zadnji u seriji", kaže.

"Kad se radi remont i produženje vremensko, radi se o konstrukciji, gleda se da li ima korozije... Taj vremenski resurs je kategorija koja nije toliko bitna na Zapadu", dodaje.

Kako navodii, ne postoji ljudska greška.

"Jednostavno splet okolnosti, desi se. Toliko je rizičan posao da postoji hiljadu faktora. Pilot u sletanju preko 3.000 pogleda očima mora napraviti. Jako je ružno reći greška i ljudski faktor. Ne može svako da leti na vojnom avionu", kaže on.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije