Ex -Yu

Peru i Bolivija pozivaju na poštovanje Rezolucije 1244

Peru i Bolivija pozivaju na poštovanje Rezolucije 1244
Foto: Ilustracija | Peru i Bolivija pozivaju na poštovanje Rezolucije 1244

NJUJORK - Ambasadori Bolivije i Perua pri Ujedinjenim nacijma pozvali su na poštovanje Rezolucije 1244 UN na sjednici Savjeta bezbjednosti UN posvećenoj situaciji na Kosovu.

Predstavnik Bolivije Šaša Ljorenti pozvao je u svom izlaganju na poštovanje Rezolucije 1244 UN i zatražio poštovanje nezavisnosti Republike Srbije.

Ljorenti je takođe zatražio od prištinskih vlasti da ispoštuju ono što je dogovoreno i dopuste osnivanje Zajednice srpskih opština u skladu sa Briselskim sporazumom.

Ljorenti je rekao i da je formiranje vojske Kosova suprotno Rezoluciji1244 i međunarodnom pravu.

Predstavnik Perua Gustavo Mesa-Kuadra pozvao je na poštovanje Briselskog sporazuma i poručio da se nedavni pravni sporazumi po pitanju vojske Kosova moraju temeljno ispitati i sa stanovšta šta bi njeno formiranje značilo po mir na Balkanu.

Oba južnoamerička predstavnika pohvalila su rad Unmika.

Mesa-Kuadra je pohvalio rad Euleksa i naglasio da je neophodno raditi na nezavisnosti kosovskog pravosuđa kako bi se pojačala borba protiv korupcije i okončla nekažnjivost pojedinaca.

Ljorenti je takođe zatražio od vlasti da razjasne ubistvo Olivera Ivanovića, osudivši nedostatak napretka u tom slučaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije