Ex -Yu

Petković: Međunarodna zajednica i KFOR pali na ispitu

Petković: Međunarodna zajednica i KFOR pali na ispitu
Foto: Tanjug / AP / Arhiva | Petković: Međunarodna zajednica i KFOR pali na ispitu

PRIŠTINA - Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da je brutalni teror i nasilje koje je u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću doživio srpski narod direktna posljedica nečinjenja i licemerja međunarodne zajednice.

Petković je podsjetio da su predstavnici međunarodne zajednice tokom jučerašnjih nasilih upada jedinica specijalne policije Rosu u zgrade opština u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku dali više uvjeravanja da takav scenario neće dozvoliti.

On je naveo da je garancije dobio lično tokom nebrojenih diplomatskih aktivnosti koje je imao juče.

"Sada je na predstavnicima međunarodne zajednice da umesto oštrih tvitova i saopštenja na prvom mestu objasne srpskom narodu zašto ih KFOR nije zaštitio, a potom i preduzmu konkretne mere i korake da Aljbin Kurti svoje okupatore povuče sa severa Kosova i Metohije", istakao je Petković.

On je podsjetio da je misija KFOR-a dužna prema svim važećim dokumentima međunarodnog prava, od Rezolucije 1244 do Briselskog sporazuma, da spriječi divljanje Kurtijevih specijalaca, njihov upad na sjever Kosova i Metohije i da sačuva mir i bezbjednost.

"Misija KFOR-a je juče pala na tom testu", zaključio je Petković navodeći da su šok bombe, suzavac i suze u očima srpskih majki i djece, duge cijevi uperene u srpske grudi, sramota i bruka svih međunarodnih činilaca.

"Danas je svima jasno da je Kurti čvrsto rešen da u regionu ponovo raspali plamen rata i sukoba, a deo međunarodne zajednice koji podržava Kurtijevu strahovladu i ovoga puta je zažmurio na jedno oko pred njegovim nasiljem nad nedužnim Srbima", upozorio je Petković.

On je poručio da svaka okupacija ima svoj kraj i da su Srbi opredijeljeni za mir i stabilnost, ali, kako je rekao, svako strpljenje ima granice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije