Ex -Yu

Pratite nas na Google news

Picula: Nova Vlada Crne Gore biće pred istinskim problemima

Picula: Nova Vlada Crne Gore biće pred istinskim problemima
Foto: Arhiva | Picula: Nova Vlada Crne Gore biće pred istinskim problemima
Tanjug

PODGORICA - Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula kazao je da se Evropska unija nada da će nova Vlada u Crnoj Gori biti formirana u ustavom predviđenim rokovima i ocijenio da će se suočavati s istinskim problemima države.

On je ukazao da je ovo je prvi put da u Crnoj Gori dolazi do tranzicije moći, da je opozicija je dobila priliku da formira novu Vladu i da dojučerasnja vlast treba da pripremi sebe da postane opozicija u narednom periodu.

"To je na neki način demokratski proces, ali u crnogorskom slučaju ima dosta pitanja koja se postavljaju zbog prirode opozicije, kako oni shvataju odnose sa susjedima… Apsolutno je prirodno pitati", rekao je Picula na regionalnoj onlajn konferenciji "Vrijeme izazova - kohezija Berlinskog procesa i integracija Zapadnog Balkana u Evropsku uniju", koju je organizovao Evropski pokret u Crnoj Gori.

Naveo je da priključenje Evropskoj uniji nikada nije jednostavno, ali da je poruka koja se šalje Zapadnom Balkanu jasna - nema drugog puta osim puta ka EU i to je nešto na čemu mora da se radi.

Bivši šef hrvatske diplomatije dodao je da za EU "ključna i posvećenost partnera na Zapadnom Balkanu".

"Moramo da čujemo jasnu poruku: Evropa je naš strateška cilj. To i jeste tako, tako nešto ne sprečava partnerstvo sa Kinom ili drugim zemljama, ali moramo da čujemo tu jasnu poruku što mora da bude praćeno i odgovorajućim promjenama u tim zemljama", naveo je Picula. 

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije